До проблеми реформування системи охорони здоров’я в Україні - Шевчук, Роман Володимирович (My University, 2023)
Досліджено що, на сьогоднішній день процес побудови в Україні соціально-захищеної та політично-стабільної моделі суспільства займає важливе місце реалізація реформ у галузі охорони здоров‘я, яка представляє собою основу для збереження людських ресурсів держави. Зазначено, що наразі, формується тенденція до підвищення вартості надання медичних послуг через підвищення кваліфікаційного рівня лікарів та впровадження у медичну сферу інноваційних технологій, що, відповідно, зумовлює зростання вимог громадян щодо якості таких послуг. З’ясовано, реалізація програми щодо функціонування абсолютно нової системи надання первинної медичної допомоги. Її суть полягає у прямій залежності заробітної плати лікаря загальної практики сімейної медицини, чи педіатра, від кількості його пацієнтів. Визначено, що ситуація в Україні з обмеженістю обсягів бюджетних коштів, що виділяються для фінансування ефективного функціонування системи охорони здоров‘я, призводить до неможливості підвищення якості надання медичних послуг громадянам. Спираючись на науковий доробок дослідників стану реалізації механізмів публічного управління системою охорони здоров‘я, виокремлено та охарактеризовано основні причини низької якості та ефективності надання медичних послуг громадянам, а саме: недостатня кількість спеціалістів; низький рівень кваліфікації медичного персоналу; недостатня кількість медичного обладнання та його моральна застарілість; низький рівень заробітних плат та відсутність дієвої системи стимулювання та мотивації. Існує, також, проблема невідповідності підготовки персоналу до потреб сучасної системи охорони здоров‘я; брак фінансових коштів та неможливість своєчасного надання медичної допомоги громадянам. It has been studied that, today, in the process of building a socially protected and politically stable model of society in Ukraine, the implementation of reforms in the field of health care, which is the basis for preserving the human resources of the state, occupies an important place. It is noted that currently, a trend is being formed to increase the cost of providing medical services through improving the qualification level of doctors and introducing innovative technologies into the medical field, which, accordingly, leads to an increase in citizens' demands for the quality of such services. It has been found out that the implementation of a program for the functioning of a completely new system of providing primary health care. Its essence lies in the direct dependence of the salary of a general practitioner of family medicine, or pediatrician, on the number of his patients. It has been determined that the situation in Ukraine with the limited amount of budget funds allocated to finance the effective functioning of the health care system leads to the impossibility of improving the quality of providing medical services to citizens. Based on the scientific achievements of researchers on the state of implementation of public management mechanisms in the healthcare system, the main reasons for the low quality and efficiency of medical services to citizens have been identified and characterized, namely: insufficient number of specialists; low level of qualification of medical personnel; insufficient number of medical equipment and its moral obsolescence; low level of salaries and lack of an effective system of incentives and motivation. There is also the problem of inconsistency of personnel training with the needs of the modern healthcare system; lack of financial resources and the impossibility of timely provision of medical care to citizens.
Keywords: публічне управління; public administration; охорона здоров’я; healthcare; медичний заклад; medical facility