Правове реформування кіберзахисту - Флис, Іван Михайлович (My University, 2024)
Кібербезпека та боротьба з кіберзлочинністю в умовах інтеграційних процесів постійно потребують системних змін засобів і методів в регулюванні та впровадженні новітніх правових і високотехнологічних рішень. Закордонний досвід функціонування системи правового регулювання боротьби з кіберзлочинністю для нашої країни обумовлений загостренням ситуації зі збільшення обсягів злочинної діяльності в кібермережах і повільної на державному рівні передової розвиненості в даній сфері. Масштаби мережі Інтернет свідчать про відсутність локального функціонування окремих елементів кіберзлочинності в межах держави чи регіону, тому у будь-якому випадку національне законодавство повинно відповідати загальновизнаним, світовим стандартам у цій сфері для можливостей доцільної міжнародної співпраці. Окрім того, процес формування чи становлення системи правового регулювання протидії кіберзлочинності неможливий без урахування помилок і досягнень, допущених при формуванні концепції протистояння в окремо взятих країнах. Подальший розвиток системи захисту кіберпростору України від кібератак залежить від рівня взаємодії зацікавлених сторін: держави, громадян, науково-технічних систем, приватних господарств і полягає у розробленні новітніх інформаційно-комунікаційних технологій, законодавчої та нормативної бази, системи навчання населення безпечному використанню кіберпростору. Cybersecurity and the fight against cybercrime in the context of integration processes constantly require systemic changes in the means and methods of regulating and implementing the latest legal and high-tech solutions. Foreign experience in the functioning of the system of legal regulation of the fight against cybercrime for our country is due to the aggravation of the situation with the increase in the volume of criminal activity in cyber networks and the slow state-level advanced development in this area. The scale of the Internet indicates the absence of local functioning of individual elements of cybercrime within the state or region, therefore, in any case, national legislation must comply with generally recognized, world standards in this area for the possibility of appropriate international cooperation. In addition, the process of forming or establishing a system of legal regulation of combating cybercrime is impossible without taking into account the mistakes and achievements made when forming the concept of confrontation in individual countries. Further development of the system for protecting Ukraine's cyberspace from cyberattacks depends on the level of interaction between stakeholders: the state, citizens, scientific and technical systems, and private businesses, and consists in the development of the latest information and communication technologies, legislative and regulatory framework, and a system for educating the population in the safe use of cyberspace.
Keywords: інформаційна безпека; information security; національна безпека; national security; кібератака; cyberattack