Контроль народу в питаннях реалізації екологічних прав в Україні - Пришляк, Галина Ярославівна (My University, 2023)
У статті розглядається поняття контролю народу як суспільно-політичного явища, що є важливим для реалізації екологічних прав в державі. Охарактеризовано праці вітчизняних та зарубіжних вчених щодо виникнення та розвитку народного контролю у вищезгаданій сфері. Зроблено висновки про те, що дуже мало наукових праць, які б розглядали поняття важливість контролю народу як окремого правового інституту, та, який відіграє неабияку роль у реалізації екологічних прав у державі. Тому необхідно глибше опрацьовувати дану проблему, яка є на сьогоднішній день дуже актуальною, особливо у часі воєнного стану. The article examines the concept of public oversight as a socio-political phenomenon essential for the realization of environmental rights within the state. It reviews the works of domestic and foreign scholars regarding the emergence and evolution of public oversight in this sphere. The study concludes that there is a scarcity of scholarly literature addressing the importance of public oversight as a distinct legal institution that plays a significant role in the realization of environmental rights. Therefore, it is necessary to further explore this issue, which is highly relevant today, particularly under martial law.
Keywords: влада; power; демократія; democracy; екологічний контроль; environmental monitoring