Розвиток освіти в цифрову епоху: інноваційні рішення для забезпечення якості освітніх послуг - Александрова, Марія Василівна (My University, 2025)
Стаття присвячена дослідженню питання розвитку освіти в цифрову епоху. У статті проаналізовані сучасні цифрові інструменти та рішення, які активно впроваджується в освітній простір та впливають на якість освіти. Цифровізація освітніх послуг – базовий напрям освітніх змін. Визначено та проаналізовано ключові виклики щодо цифровізації освіти. Зокрема щодо спроможності закладів освіти відповідати очікуванням цифрового покоління, щодо застосування цифрових інструментів в освітньому просторі та їх ролі, щодо конкуренції закладів освіти між собою та боротьби за здобувача освіти в цифрову епоху. Зосереджено увагу на тому, що якість освіти – це стратегічний пріоритет в епоху цифрового розвитку, а також передумова для економічного розвитку, стійкості демократії та соціальної згуртованості. Окреслено питання використання та впровадження нових стандартів освіти, які мають відповідати реаліям сьогодення. У статті досліджено зміст нової освітньої філософії та з’ясовано, що вона будується на довірі, партнерстві та відкритості. Запропоновано шляхи підвищення якості освіти на новий рівень, зокрема через використання цифрових технологій та інструментів. Відзначено, що впровадження цифрових технологій докорінно змінює освіту, увесь освітній процес та освітню філософію. Оскільки ці технології є інструментом, який здатен забезпечити мобільність та безперервність освітнього процесу. Система освіти характеризується новими рисами: є велика кількість освітніх платформ та технологій, а управлінські рішення приймаються на основі узагальнених систематизованих даних. У той же час використання цифрових технологій дає можливість переосмислити та перебудувати освітню філософії. І для цього необхідна синергія, співпраця та спільне стратегічне бачення всіх учасників освітнього процесу та освітньої спільноти. The article is devoted to the study of the development of education in the digital age. The article analyzes modern digital tools and solutions that are actively implemented in the educational space and affect the quality of education. Digitalization of educational services is the basic direction of educational changes. The key challenges regarding the digitalization of education are identified and analyzed. In particular, regarding the ability of educational institutions to meet the expectations of the digital generation, regarding the use of digital tools in the educational space and their role, regarding the competition of educational institutions among themselves and the struggle for education in the digital age. Attention is focused on the fact that the quality of education is a strategic priority in the era of digital development, as well as a prerequisite for economic development, the sustainability of democracy and social cohesion. The issue of using and implementing new education standards that should meet today’s realities is outlined. The article examines the content of the new educational philosophy and finds that it is built on trust, partnership and openness. Ways are proposed to improve the quality of education to a new level, in particular through the use of digital technologies and tools. It is noted that the introduction of digital technologies is fundamentally changing education, the entire educational process and educational philosophy. Since these technologies are a tool that can ensure mobility and continuity of the educational process. The education system is characterized by new features: there is a large number of educational platforms and technologies, and management decisions are made on the basis of generalized systematized data. At the same time, the use of digital technologies makes it possible to rethink and rebuild educational philosophy. And this requires synergy, cooperation and a common strategic vision of all participants in the educational process and the educational community.
Keywords: цифрова епоха; digital age; якість освіти; quality of education; цифрові інструменти; digital tools; цифрові рішення; digital solutions; цифрова трансформація; digital transformation