До питання співвідношення понять реалізації, охорони та захисту прав на торговельну марку - Шиманський, Максим Сергійович; Бортник, Валентин Анатолійович (My University, 2025)
Статтю присвячено дослідженню змісту та обсягу понять реалізації, охорони та захисту прав інтелектуальної власності на торговельну марку, а також проблематики їх співвідношення. Проаналізовано актуальні наукові та словникові підходи до тлумачення відповідних категорій, а також релевантні положення Паризької конвенції про охорону промислової власності та національного законодавства України. Встановлено, що охорона та захист не є тотожними за змістом і обсягом поняттями, а реалізація прав на торговельну марку охоплює обидва елементи. З’ясовано, що охорона виступає ширшою правовою категорією, яка передує захисту та створює передумови для його здійснення. Запропоновано авторські дефініції реалізації, охорони та захисту як у вузькому значенні – у контексті прав на торговельну марку, так і в загальнотеоретичному аспекті. The article is devoted to the study of the content and scope of the concepts of implementation, protection and enforcement of intellectual property rights to a trademark, as well as the issues of their correlation. The current scientific and dictionary approaches to the interpretation of the relevant categories are analyzed, as well as the relevant provisions of the Paris Convention for the Protection of Industrial Property and the national legislation of Ukraine. It is established that protection and enforcement are not identical concepts in content and scope, and the implementation of trademark rights covers both elements. It is found that protection is a broader legal category that precedes protection and creates the prerequisites for its implementation. The author's definitions of implementation, protection and enforcement are proposed both in a narrow sense - in the context of trademark rights, and in a general theoretical aspect.
Keywords: інтелектуальна власність; intellectual property; торговельна марка; trademark