Механізми державного управління транспортною інфраструктурою України - Бурик, Мирослав Мирославович (My University, 2021)
У дисертаційній роботі здійснено обґрунтування теоретичних засад та практичних рекомендацій щодо вдосконалення механізмів державного управління транспортною інфраструктурою України. Визначено сутність, структуру механізмів державного управління транспортною інфраструктурою. Вперше сформовано комплексний механізм державного управління транспортною інфраструктурою України, що включає політичний, правовий, організаційно-управлінський, економічний та мотиваційний механізми. Вивчено організаційну та нормативно-правову складові механізмів державного управління розвитку транспортної інфраструктури. Систематизовано цілі та завдання розвитку транспортної інфраструктури, проаналізовано основне законодавство, що регулює діяльність центральних органів виконавчої влади, які здійснюють управління у сфері транспортної інфраструктури. Досліджено практику держав ЄС щодо формування і реалізації механізмів управління транспортною інфраструктурою в умовах тісної євроінтеграції. Визначено мету та цілі оцінювання ефективності управління розвитком транспортної інфраструктури та запропоновано використання індикаторів та показників з метою підвищення ефективності управління транспортною інфраструктурою. Виявлено першочергові нагальні напрями удосконалення нормативно-правового та організаційного забезпечення механізмів державного управління транспортною інфраструктурою. Запропоновано застосування механізму державно-приватного партнерства та побудовано модель ДПП у процесі будівництва та експлуатації транспортної інфраструктури. The dissertation work substantiates the theoretical foundations and practical recommendations for improving the mechanisms of state management of transport infrastructure in Ukraine. The essence and structure of the mechanisms of state management of transport infrastructure are determined. For the first time, a comprehensive mechanism of state management of transport infrastructure in Ukraine has been formed, which includes political, legal, organizational and managerial, economic and motivational mechanisms. The organizational and regulatory components of the mechanisms of state management of transport infrastructure development have been studied. The goals and objectives of transport infrastructure development have been systematized, the basic legislation regulating the activities of central executive bodies that manage transport infrastructure has been analyzed. The practice of EU countries in the formation and implementation of transport infrastructure management mechanisms in conditions of close European integration has been studied. The goal and objectives of assessing the effectiveness of transport infrastructure development management have been determined and the use of indicators and metrics has been proposed to increase the efficiency of transport infrastructure management. The most urgent directions for improving the regulatory and organizational support of the mechanisms of public transport infrastructure management are identified. The application of the public-private partnership mechanism is proposed and a PPP model is built in the process of construction and operation of transport infrastructure.
Keywords: спеціальність 25.00.02 «Механізми державного управління»; механізми державного управління; public administration mechanisms; транспортна інфраструктура; transport infrastructure