Міжнародно-правова відповідальність направляючих держав за дії, вчинені компаніями, які здійснюють приватну військову та охоронну діяльність - Савка, Олександр Іванович (My University, 2025)
В статті розглянуто міжнародно-правову відповідальність направляючих держав за дії вчинені компаніями, які здійснюють приватну військову та охоронну діяльність. Доведено, що делегування державних функцій приватним компаніям, направлення їх до участі у збройних конфліктах на території іноземних держав або виконання миротворчої місії ООН вимагає розробки ефективного механізму контролю над діяльністю компаній, які здійснюють приватну військову та охоронну діяльність. The article examines the international legal responsibility of sending states for actions committed by companies engaged in private military and security activities. It is proven that the delegation of state functions to private companies, their sending to participate in armed conflicts on the territory of foreign states or the implementation of a UN peacekeeping mission requires the development of an effective mechanism for controlling the activities of companies engaged in private military and security activities.
Keywords: міжнародно-правова відповідальність; international legal responsibility; збройний конфлікт; armed conflict; кримінальне право; criminal law