Інтеграція фінансових і демографічних чинників у стратегічне планування сталого економічного розвитку - Кришталь, Галина Олександрівна (My University, 2024)
У монографії висвітлено інтеграційний підхід до стратегічного планування сталого економічного розвитку України через поєднання фінансових і демографічних чинників. Розкрито роль макрофінансових детермінант, інвестиційної активності та фінансової політики в умовах демографічної трансформації. Окреслено сучасні виклики, спричинені війною, старінням населення, трудовою міграцією та скороченням трудового потенціалу. Особливу увагу приділено аналізу структури населення, динаміці ринку праці, мобільності робочої сили та відтворенню людського капіталу. Розроблено підходи до поєднання демографічних та фінансових індикаторів у моделях прогнозування й стратегічному плануванні післявоєнного відновлення країни. The monograph highlights an integrative approach to strategic planning of sustainable economic development of Ukraine through a combination of financial and demographic factors. The role of macro-financial determinants, investment activity and financial policy in the conditions of demographic transformation is revealed. Modern challenges caused by war, population aging, labor migration and reduction of labor potential are outlined. Special attention is paid to the analysis of population structure, labor market dynamics, labor mobility and reproduction of human capital. Approaches to combining demographic and financial indicators in forecasting models and strategic planning of the country's post-war recovery are developed.
Keywords: сталий розвиток; sustainable development; стратегічне планування; strategic planning; демографічні чинники; demographic factors; демографія; demography; фінансова політика; financial policy