Державне регулювання інвестиційними процесами у сфері будівництва соціального житла у країнах ЄС: досвід для України - Богданенко, Анатолій Іванович (My University, 2020)
Житло є комплексним продуктом. У ньому об’єднуються соціальні та економічні інтереси, тому національна політика повинна реагувати на багатоаспектні виклики, які по-різному взаємодіють в кожному конкретному контексті. У той же час, в секторі житлового господарства постійно відбуваються зміни у відповідь на економічну динаміку на місцевому, національному та все частіше на міжнародному рівнях. Це вимагає неухильного виконання довгострокових цілей і одночасно постійного коректування поточних дій для вжиття заходів у відповідь на зміни соціальних, економічних аспектів. Для цього необхідна багатогалузева співпраця між різними рівнями державного управління, зацікавленими сторонами та областями спеціалізації. Необхідно, щоб з’явився набагато вищий рівень політичної відповідальності на національному та місцевому рівнях, стратегічна інтеграція зусиль органів влади. Це допоможе в удосконаленні пропозиції гідного і доступного житла всім категоріям громадян. Для того, щоб вирішити таку задачу необхідно поліпшити стан економіки в країні загалом. Тут можна вести мову і про зростання оподаткування окремих галузей підприємництва, ріст внутрішнього валового продукту, послаблення інфляційних процесів у країні, тощо. Необхідна умова для таких змін це, перш за все, стабільна політична ситуація всередині країни, чітка соціально-орієнтована програма економічних перетворень. Але процеси розробки та вдосконалення інвестиційних програм, що мають на меті підтримку соціально незахищених категорій, повинні проводитись на постійній та безперервній основі. Важливим завданням державного управління, на сучасному етапі, є реформування системи житлового будівництва, зокрема тих її складових, що стосуються затвердження та реалізації житлових програм. Важливим у процесі реформування даної сфери є створення стандартів і критеріїв оцінки для впровадження передового досвіду. Тож впровадження досвіду розвинених європейських держав в Україні сприятиме вдосконалення механізмів реалізації державних фінансових програм, що допоможе на гідному рівні забезпечити громадян доступним та соціальним житлом, підтримати інвестиційні проекти на рівні держави (субсидіювання шляхом компенсації рентних платежів, модернізація застарілого житлового фонду, тощо). Housing is a complex product. It combines social and economic interests, so national policy must respond to multifaceted challenges that interact differently in each specific context. At the same time, the housing sector is constantly changing in response to economic dynamics at the local, national, and increasingly international levels. This requires consistent implementation of long-term goals and at the same time constant adjustment of current actions to take measures in response to changes in social and economic aspects. This requires multi-sectoral cooperation between different levels of government, stakeholders and areas of specialization. Необхідно, щоб з’явився набагато вищий рівень політичної відповідальності на національному та місцевому рівнях, стратегічна інтеграція зусиль органів влади. This will help in improving the offer of decent and affordable housing for all categories of citizens. In order to solve such a problem, it is necessary to improve the state of the economy in the country as a whole. Here we can also talk about the growth of taxation in certain branches of business, the growth of the gross domestic product, the weakening of inflationary processes in the country, etc. A necessary condition for such changes is, first of all, a stable political situation inside the country, a clear socially oriented program of economic transformations. But the processes of development and improvement of investment programs aimed at supporting socially vulnerable categories should be carried out on a permanent and continuous basis. Важливим завданням державного управління, на сучасному етапі, є реформування системи житлового будівництва, зокрема тих її складових, що стосуються затвердження та реалізації житлових програм. The creation of standards and evaluation criteria for the implementation of best practices is important in the process of reforming this area. Therefore, the implementation of the experience of developed European states in Ukraine will contribute to the improvement of mechanisms for the implementation of state financial programs, which will help provide citizens with affordable and social housing at a decent level, support investment projects at the state level (subsidization through compensation of rent payments, modernization of outdated housing stock, etc.).
Keywords: державне регулювання; government regulation; інвестиційний процес; investment process; Європейський Союз; European Union