Проблеми розвитку механізмів державного контролю в Україні - Орленко, Володимир Васильович (My University, 2023)
У статті аналізуються основні механізми державного контролю, їх значення та стан в реаліях сьогодення України. Автором визначені чотири механізми державного контролю: регулятивний, правовий, антикорупційний, попереджувально-профілактичний, проте перелік не є вичерпним та сталим, а являє собою авторське бачення, з урахуванням потреб реформування системи державного контролю задля реалізації євроінтеграційного вектору Україною. Аналізуючи теоретичну базу та чинне законодавство визначили, що державний контроль є важливою складовою демократичної системи, оскільки він забезпечує баланс та взаємодію між різними гілками влади, забезпечує відповідність владних дій інтересам громадян та суспільства, при цьому не існує чіткого закріплення сфери державного контролю, реалізуючи його в залежності від державної галузі. Наголошується на важливості створення системи контрольних органів, які забезпечують систематичний та об'єктивний контроль, а також обумовлюються важливістю стандартів та норм для оцінки діяльності суб'єктів контролю та забезпечення їх відповідності встановленим вимогам. Відповідні органи мають бути в першу чергу такими, що реагують на проблеми ще до їх виникнення, намагаючись ліквідувати у зародковому стані. Окремими механізмом визначений антикорупційний, як такий, що висувається ЄС одним з ключових в контексті вступу України. Який націлений на забезпечення прозорості, дієвості та чесності в діяльності державних органів, вимагаючи відповідності встановленим правилам та нормам. У статті зроблені висновки, що вдосконалення системи державного контролю має ключове значення для створення сучасної, відкритої та демократичної держави, яка забезпечує належне дотримання законів та виконання обов'язків перед громадянами та суспільством. Пропоновані механізми державного контролю відображають бачення ефективного контролю в усіх сферах державного управління. The article analyzes the main mechanisms of state control, their meaning and state in the realities of today's Ukraine. The author has defined four mechanisms of state control: regulatory, legal, anti-corruption, preventive and preventive, but the list is not exhaustive and permanent, but is the author's vision, taking into account the needs of reforming the system of state control for the implementation of the European integration vector by Ukraine. Analyzing the theoretical base and current legislation, it was determined that state control is an important component of a democratic system, as it ensures balance and interaction between different branches of government, ensures compliance of governmental actions with the interests of citizens and society, while there is no clear consolidation of the sphere of state control, implementing it in depending on the state industry. The importance of creating a system of control bodies that ensure systematic and objective control is emphasized, as well as the importance of standards and norms for evaluating the activities of control subjects and ensuring their compliance with established requirements. The relevant bodies should be primarily those that react to problems even before they arise, trying to eliminate them in the embryonic state. A separate mechanism of definitions is anti-corruption, as such, which is proposed by the EU as one of the key ones in the context of Ukraine's accession. Which is aimed at ensuring transparency, effectiveness and honesty in the activities of state bodies, requiring compliance with established rules and regulations. The article concludes that the improvement of the state control system is of key importance for the creation of a modern, open and democratic state that ensures proper compliance with laws and the fulfillment of duties to citizens and the public. The proposed state control mechanisms reflect the vision of effective control in all spheres of state administration.
Keywords: державний контроль; state control; антикорупційний контроль; anti-corruption control; фінансовий контроль; financial control; євроінтеграція; European integration