Стратегічні аспекти управління персоналом в конкурентних умовах - Мільонушкін, Костянтин Вікторович (My University, 2024)
З кожним роком конкурентні умови щодо управління персоналом стають жорсткішими, що впливає на процес формування стратегії управління підприємством загалом. Управління персоналом являє собою складну систему, яка охоплює постійне підвищення кваліфікації працівників, оновлення їхніх знань і розвиток компетенцій, а також мотиваційні стимули персоналу для ефективної роботи та задоволення. В статті охарактеризовано два підходи до поняття персоналу: персонал-витрати (примушування, мінімізація, малий період планування, результати, кількість, негнучкий, залежний) та персонал-ресурс (доцільність, оптимізація, тривалий період планування, засоби, результати, якість, гнучкий, автономний). Розкрито сутність та пристосування стратегій щодо управління персоналу в конкурентному середовищі: стратегія інвестування, стратегії стимулювання, стратегія залучення. Конкретний вид ефективної стратегії залежить від економічного розвитку суспільства, його культури, а також від галузі та величини підприємства. Every year, the competitive conditions for personnel management are becoming tougher, which affects the process of forming a management strategy for the enterprise as a whole. Personnel management is a complex system that includes constant improvement of employees' qualifications, updating their knowledge and developing competencies, as well as motivational incentives for personnel for effective work and satisfaction. The article describes two approaches to the concept of personnel: personnel-costs (coercion, minimization, short planning period, results, quantity, inflexible, dependent) and personnel-resource (expediency, optimization, long planning period, means, results, quality, flexible, autonomous). The essence and adaptation of personnel management strategies in a competitive environment are revealed: investment strategy, incentive strategy, attraction strategy. The specific type of effective strategy depends on the economic development of society, its culture, as well as on the industry and size of the enterprise.
Keywords: управління персоналом; personnel management; конкурентоспроможність; competitiveness