Інституціональне забезпечення розвитку екологічно орієнтованого бізнесу в аграрній сфері - Герасименко, Юлія Сергіївна (My University, 2021)
Узагальнено теоретичні основи формування інституціонального забезпечення екологічно орієнтованого бізнесу в аграрній сфері. Здійснено оцінку інституціональних підходів при дослідженні аграрного сектору України. Обґрунтовано теоретичні засади сталості розвитку сільського господарства як стратегічного напряму його трансформаційних змін. Визначено сутність і особливості екологічно орієнтованого агробізнесу. Узагальнено методологічні підходи до оцінки рівня ефективності екологічно орієнтованого агробізнесу. Досліджено стан та тенденції виробництва екологічно орієнтованої продукції в Україні. Відмічається, що ринок органічної продукції в останні десятиріччя в світі стрімко розвивається. Здійснено аналіз виробництва органічної продукції в сільськогосподарських підприємствах з визначенням різниці порівняно зі звичайними підприємствами. Пропонується концептуально модель можливого економічного механізму виробництва екологічно орієнтованої продукції. Розроблені концептуальні підходи до формування механізму державної підтримки екологічно орієнтованого аграрного бізнесу в перехідний період. Пропонується механізм державної підтримки сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств, які вирішили перейти до виробництва органічної продукції на час перехідного періоду. Визначено стратегічні напрями розвитку екологічно орієнтованого агробізнесу в Україні. Здійснено моделювання потенційно можливого обсягу споживання органічних продуктів із врахуванням рівня доходів різних груп домогосподарств та розбіжностей між цінами на органічні та звичайні продукти. The theoretical foundations of the formation of institutional support for environmentally-oriented business in the agricultural sector are summarized. The assessment of institutional approaches in the study of the agricultural sector of Ukraine is carried out. The theoretical principles of the sustainability of agricultural development as a strategic direction of its transformational changes are substantiated. The essence and features of environmentally-oriented agribusiness are determined. Methodological approaches to assessing the level of efficiency of environmentally-oriented agribusiness are summarized. The state and trends of the production of environmentally-oriented products in Ukraine are studied. It is noted that the market for organic products in the world has been developing rapidly in recent decades. An analysis of the production of organic products in agricultural enterprises is carried out with the determination of the difference compared to conventional enterprises. A conceptual model of a possible economic mechanism for the production of environmentally-oriented products is proposed. Conceptual approaches to the formation of a mechanism for state support for environmentally-oriented agribusiness in the transition period are developed. A mechanism for state support for agricultural enterprises and farms that have decided to switch to the production of organic products during the transition period is proposed. Strategic directions for the development of environmentally friendly agribusiness in Ukraine have been identified. The potential volume of consumption of organic products has been modeled, taking into account the income level of different household groups and the differences between the prices of organic and conventional products.
Keywords: спеціальність 08.00.03 «Економіка та управління національним господарством»; інституційна теорія; екологічне виробництво; органічна продукція; державна підтримка; institutional theory; government support; organic products; ecological production