Духовно-антропологічний контекст агресії росії проти України як основа її великодержавної політики - Головатий, Микола Федорович; Бойко, Світлана Станіславівна (My University, 2024)
У запропонованій статті робиться спроба теоретичного узагальнення історичного досвіду України в галузі зовнішньої політики й національної безпеки останніх років. Ідеться саме про історичний досвід, адже за кілька років українське суспільство й держава пережили і зрозуміли багато. Актуальність означеної теми публікації найбільшою мірою обумовлена ситуацією у відносинах росії і України після розпаду СРСР та проголошення (1991р.) незалежності України, розв’язаною широкомасштабною війною росії проти України, у 2022 році, а також геополітичною ситуацією у Європі, світі в цілому на початку XX століття. Збройне протистояння агресії росії увійшло в затяжну фазу оборонної війни, одночасно виснажуючи та гартуючи українське суспільство. The The proposed article attempts a theoretical generalization of the historical experience of Ukraine in the field of foreign policy and national security in recent years. It is about historical experience, because in a few years, Ukrainian society and the state have experienced and understood a lot. Urgency of the given topic of the publication is largely determined by the situation in the relations between Russia and Ukraine after the collapse of the USSR and the declaration of Ukraine’s independence (in 1991), unleashed by a large-scale war between Russia and Ukraine in 2022, as well as the geopolitical situation in Europe and the world as a whole at the beginning of the 20th century century. Armed resistance to Russia’s aggression has entered a protracted phase of defensive war, simultaneously exhausting and hardening Ukrainian society.
Keywords: військова агресія; military aggression; війна; war; великодержавна політика; great power politics; росія; russia; Україна; Ukraine