Особливості розвитку емпатії у дітей молодшого шкільного віку - Репета, Юлія Миколаївна (My University, 2025)
У статті розглянуто особливості розвитку емпатії у дітей молодшого шкільного віку як ключового чинника процесів соціалізації, морального становлення та формування просоціальної поведінки. Емпатія розглядається не лише як індивідуальна психологічна характеристика, а як багатовимірний феномен, що інтегрує афективні, когнітивні та поведінкові компоненти й визначає здатність дитини до співпереживання, співпраці та моральної відповідальності. Особлива актуальність проблеми зумовлена сучасними соціокультурними трансформаціями, поширенням цифрових технологій та зростанням значення міжособистісної взаємодії у шкільному середовищі. The article examines the peculiarities of empathy development in primary school children as a key factor in the processes of socialization, moral development, and the formation of prosocial behavior. Empathy is considered not only as an individual psychological characteristic, but as a multidimensional phenomenon that integrates affective, cognitive, and behavioral components and determines a child’s ability to empathize, cooperate, and take moral responsibility. The particular relevance of the problem is due to contemporary sociocultural transformations, the spread of digital technologies, and the growing importance of interpersonal interaction in the school environment.
Keywords: афективна емпатія; affective empathy; соціалізація; socialization