АІ-референси як інструмент формування візуального стилю у цифровому дизайні - Каменецька, Юлія В’ячеславівна; Артеменко, Роман Валерійович; Коваль, Аліна Олександрівна (My University, 2025)
У статті розглядається феномен використання штучного інтелекту (ШІ) як інструменту створення візуальних референсів у процесі цифрового дизайну. Проаналізовано, як генеративні нейромережі (зокрема Midjourney, DALL·E, Stable Diffusion) впливають на формування візуального стилю, композиційних рішень та етапів концептуальної розробки. Особлива увага приділена ролі AI-референсів у трансформації дизайнерського мислення, а також їхньому потенціалу у поєднанні з традиційними методами пошуку натхнення. У роботі окреслено естетичні та етичні аспекти використання штучного інтелекту в творчому процесі, зокрема питання авторства, оригінальності та відповідальності митця. Зроблено висновок, що AI-референси стають не лише технічним інструментом, а й новим засобом формування візуальної мови цифрового дизайну, відкриваючи можливості для переосмис- лення творчої взаємодії людини й технології. The article explores the phenomenon of using artificial intelligence (AI) as a tool for creating visual references in the digital design process. It analyzes how generative neural networks (such as Midjourney, DALL·E, and Stable Diffusion) influence the formation of visual style, compositional decisions, and stages of conceptual development. Special attention is given to the role of AI-generated references in transforming designers’ creative thinking and their potential when combined with traditional methods of visual research. The study also addresses aesthetic and ethical aspects of using AI in creativepractices, including issues of authorship, originality, and artistic responsibility. The findings suggest that AI references are not only a technical aid but also a new means of shaping the visual language of digital design, opening perspectives for rethinking the relationship between human creativity and technology.
Keywords: цифровий дизайн; digital design; AI-референси; AI references; штучний інтелект; artificial intelligence