Основи державно-правового регулювання медіації - Каршиєва, Альона Іванівна; Шойко, Василь Анатолійович (My University, 2019)
Стаття присвячена розгляду основ державно-правового регулювання медіації. Розглянута модель медіації, а також підходи до побудови структури медіації та медіаційних процесів. Проаналізовано методологічні засади регулювання медіації та їх реалізацію у сьогоденні. Визначено сфери застосування медіації. Змодельована модель медіації. Доведено, що медіація ц е процес спільного в регулювання та вирішення конфліктів. Головними складовими її є певні тенденції запровадження медіації в світі, відповідні їм закономірності й, пов'язані з ними, принципи. Запровадження медіації відповідно до вимог, що випливають із розроблених закономірностей і принципів, цілком залежить від конфліктуючих сторін. Обгрунтовано, що тенденції розвитку медіаційної угоди визначаються розвитком і функціонуванням державного регулювання та соціальними процесами в суспільстві. Але головним фактором, що впливає на запровадження медіації, є державно-правова система, яка віддзеркалює всі явища, що відбуваються у державі та за її межами. Визначено, що медіація є тією рушійною силою, яка націлена на вирішення спорів. Тому в державно-правовій системі потрібно розвивати й успішно застосовувати для досягнення мирного регулювання спорів. The article is devoted to the consideration of the foundations of state-legal regulation of mediation. The mediation model is considered, as well as approaches to building the structure of mediation and mediation processes. The methodological principles of mediation regulation and their implementation in the present are analyzed. The areas of application of mediation are determined. The mediation model is modeled. It is proved that mediation is a process of joint regulation and resolution of conflicts. Its main components are certain trends in the introduction of mediation in the world, the corresponding laws and principles associated with them. The introduction of mediation in accordance with the requirements arising from the developed laws and principles depends entirely on the conflicting parties. It is substantiated that the trends in the development of a mediation agreement are determined by the development and functioning of state regulation and social processes in society. But the main factor influencing the introduction of mediation is the state-legal system, which reflects all the phenomena occurring in the state and beyond. It has been determined that mediation is the driving force aimed at resolving disputes. Therefore, it must be developed and successfully applied in the state legal system to achieve peaceful settlement of disputes.
Keywords: медіація; mediation; державно-правове регулювання; state and legal regulation; конфлікт; conflict; вирішення спорів; dispute resolution