Формування державної політики гуманітарного забезпечення в період військового конфлікту - Мойсіяха, Андрій Валентинович (My University, 2022)
У статті розглянуто питання формування державної політики у гуманітарній сфері у період військового конфлікту в Україні. Реагуючи на російську військову агресію, Україна вимушена реалізовувати масштабні гуманітарні дії, спрямовані на захист громадян, гарантування безпеки життя та здоров’я, надання невідкладної допомоги та соціальної підтримки. Військова російська агресія спричинила суттєві економічні та гуманітарні збитки, що посилило фінансове навантаження, часткове припинення торговельної діяльності, переміщення людей та пошкодження інфраструктури з потенційно довготривалими наслідками. Війна призвела до багатьох задокументованих порушень прав людини та міжнародного гуманітарного права, які викликають серйозне занепокоєння. Визначено гуманітарні наслідки конфлікту: зменшення доходу, роз’єднання сім’ї, втрата роботи, втрата життя та здоров’я, руйнування будинку чи майна та інші негативні проблеми. З’ясовано, що гуманітарна політика спрямована на забезпечення оптимального стану гуманітарної сфери держави, соціального життя та відносин на основі встановлених цілей, механізмів та заходів, які створюють умови для гуманітарного суспільного розвитку, соціальної та інтелектуальної безпеки суспільства та особистості, розвитку освіти, науки, культури. Встановлено, що в якості пріоритетних заходів щодо політики подолання гуманітарної кризи мають стати: регулярний моніторинг гуманітарного реагування; звітування щодо отриманих результатів; інформування. Визначено основні напрями формування державної гуманітарної політики: забезпечення освітнього процесу; гарантування продовольчої безпеки та засобів для життя; забезпечення житлом постраждалих та ресурсів для проходження опалювального періоду; забезпечення доступу людей до основних послуг; надання екстреної медичної допомоги. The article examines the issue of forming state policy in the humanitarian sphere during the military conflict in Ukraine. In response to Russian military aggression, Ukraine is forced to implement large-scale humanitarian actions aimed at protecting citizens, ensuring the safety of life and health, providing emergency assistance and social support. Russian military aggression has caused significant economic and humanitarian losses, which has increased the financial burden, partial cessation of trade activities, displacement of people and damage to infrastructure with potentially long-term consequences. The war has led to many documented violations of human rights and international humanitarian law, which are of serious concern. The humanitarian consequences of the conflict are identified: reduced income, family separation, loss of work, loss of life and health, destruction of home or property and other negative problems. It was found that humanitarian policy is aimed at ensuring the optimal state of the humanitarian sphere of the state, social life and relations on the basis of established goals, mechanisms and measures that create conditions for humanitarian social development, social and intellectual security of society and the individual, the development of education, science, culture. It was established that the priority measures for the policy of overcoming the humanitarian crisis should be: regular monitoring of the humanitarian response; reporting on the results obtained; informing. The main directions of the formation of state humanitarian policy were determined: ensuring the educational process; guaranteeing food security and livelihoods; providing victims with housing and resources to go through the heating period; ensuring people's access to basic services; providing emergency medical care.
Keywords: державна політика; public policy; гуманітарна сфера; humanitarian sphere; військовий конфлікт; military conflict