Принципи адміністративно-правового забезпечення електронного врядування - Сліпчук, Юрій Андрійович (My University, 2025)
У статті проаналізовано електронне врядування у проблематиці сучасних підходів з розбудови системи публічного управління. Електронне врядування – один із засобів урегулювання суспільних відносин. Відзначено, що існування та функціонування зазначеного інституту повинно підпорядковуватися відповідним принципам. Загальне розуміння принципів зводиться до основоположних ідей, які окреслюють змістовне наповнення й засіб правового регулювання. Наголошено, що у наукових працях підходи щодо визначення принципів адміністративно-правового забезпечення опираються першорядно на загальне визначення принципів та принципів адміністративного права. У нашому дослідженні розглянемо загальнотеоретичні підходи до «принципів» та безпосередньо до «принципів адміністративно-правового забезпечення». Це надасть можливість ґрунтовно підійти до досліджуваного питання та на основі існуючих наукових доробків, загальних підходів визначити поняття «принципи адміністративно-правового забезпечення електронного врядування» та виокремити групу принципів, що визначають даний напрям. Принципи права, на відміну від норм права, не закріплюють в жорсткому форматі зміст поведінки, вони спроможні в більшій мірі оперативніше відгукуватися з приводу змін суспільного життя, й тому використання та інтерпретація норм права повинно здійснюватися згідно принципів права. Тобто, принципи права вважаються винятковою системою координат, в межах якої відбувається розбудова права, є упредметненням наслідку доцільного наукового визначення усталених закономірностей розвитку права, й одночасно – курсом, що визначає тренд його розвитку. Відзначено, що однією із фундаментальних основ адміністративно-правового забезпечення розбудови електронного врядування в Україні є принципи реалізації такої діяльності. Зазначене обумовлено тим, що будь-яке правове, соціально-економічне або суспільне явище має свої витоки. Зокрема мова йде про його формування та розвиток, про те, що лежить у його основі. Й саме через таку категорію як «принципи» розкривається його базис. Нормативне забезпечення розбудови електронного врядування в Україні є вагомим, адже саме ефективне адміністративно-правове забезпечення виступає однією із ключових детермінант розвитку електронного врядування в Україні. Принципи адміністративно-правового забезпечення виступають тими основними засадами, на яких базується вся система адміністративно-правового забезпечення електронного врядування в Україні. The article analyzes electronic governance in the context of modern approaches to developing a public administration system. Electronic governance is one of the means of regulating social relations. It is noted that the existence and functioning of the specified institution must be subject to the relevant principles. The general understanding of the principles is reduced to the fundamental ideas that outline the content and means of legal regulation. It is emphasized that in scientific works, approaches to defining the principles of administrative and legal support are based primarily on a general definition of the principles and principles of administrative law. In our study, we will consider general theoretical approaches to «principles» and directly to «principles of administrative and legal support». This will provide an opportunity to thoroughly approach the issue under study and, on the basis of existing scientific achievements and general approaches, to define the concept of «principles of administrative and legal support for e-government» and to identify a group of principles that define this direction. The principles of law, unlike the norms of law, do not fix the content of behavior in a rigid format; they are able to respond more quickly to changes in social life, and therefore the use and interpretation of the norms of law should be carried out in accordance with the principles of law. That is, the principles of law are considered an exceptional coordinate system within which the development of law takes place, are the objectification of the result of an expedient scientific definition of established patterns of the development of law, and at the same time – a course that determines the trend of its development. It is noted that one of the fundamental foundations of the administrative and legal support for the development of e-government in Ukraine are the principles of implementing such activities. This is due to the fact that any legal, socio-economic or social phenomenon has its origins. In particular, we are talking about its formation and development, about what lies at its core. And it is through such a category as «principles» that its basis is revealed. Regulatory support for the development of e-government in Ukraine is significant, because it is effective administrative and legal support that is one of the key determinants of the development of e-government in Ukraine. The principles of administrative and legal support are the basic principles on which the entire system of administrative and legal support for e-government in Ukraine is based.
Keywords: адміністративно-правове забезпечення; administrative and legal support; електронне врядування; e-government; публічне управління; public administration