Методичний посібник для виконання практики у лабораторії “Кіберполігон” “Аналіз мережевого трафіку з використанням Wireshark” - Скуратовський, Руслан Вячеславович (My University, 2024)
Методичний посібник містить доступно викладений матеріал як по застосуванню аналізатора мережевого трафіка Wireshark Network Analyzer, так і методи аналізу і находження патологічного трафіку. Схарактеризовано переваги Wireshark Network Analyzer. Згідно з вивченою в курсі дискретної математики теорією відносності створено і описано взаємозв’язок фільтрування мережевого трафіку, що реалізоване в Wireshark на рівні протоколів. Представлені всі команди на рівні фільтрів логічного типу і знакові системи, які реалізують такі відношення, як виключення, перетин, об’єднання. В роботі чудово представлено мережевий інтерфейс даної програми. Також описані фільтри для транспортних протоколів (наприклад, TCP, UDP).Важливість зазначеної програми Wireshark в сучасному кіберсвіті є очевидною, оскільки вона дозволяє визначити можливі загрози для безпеки мережі, виявити паразитивний, вірусний і закільцьований трафіки, дамп трафіку і різного типу мережеві атаки. The methodological manual contains accessible material on the use of the Wireshark Network Analyzer network traffic analyzer, as well as methods for analyzing and finding pathological traffic. The advantages of Wireshark Network Analyzer are described. According to the theory of relativity studied in the course of discrete mathematics, the relationship of network traffic filtering, which is implemented in Wireshark at the protocol level, is created and described. All commands at the level of logical type filters and sign systems that implement such relations as exclusion, intersection, union are presented. The work perfectly presents the network interface of this program. Filters for transport protocols (for example, TCP, UDP) are also described. The importance of the specified Wireshark program in the modern cyber world is obvious, since it allows you to identify possible threats to network security, detect parasitic, viral and looped traffic, traffic dumps and various types of network attacks.
Keywords: кіберполігон; cyber polygon; мережевий трафік; network traffic; дискретна математика; discrete mathematics