Механізми реалізації державної політики розвитку освіти України в умовах діджиталізації - Шаповал, Ольга Василівна (My University, 2021)
Дисертаційна робота присвячена вивченню теоретико-методичних засад та розробці практичних рекомендацій спрямованих на вдосконалення механізмів реалізації державної політики розвитку освіти України в умовах діджиталізації. У роботі розроблено відповідний понятійно-категоріальний апарат, здійснено загальну характеристику механізмів реалізації державної політики розвитку освіти України в умовах діджиталізації. Систематизовано дискурсний простір проблематики функціонування механізмів реалізації державної політики розвитку освіти шляхом виокремлення трьох різновекторних позицій науковців у даному напрямі: 1) як лінійний процес (основними функціонально-організаційними умовами ефективної реалізації державної політики розвитку освіти в умовах діджиталізації є: чіткі цілі й стандарти освітньої діяльності, забезпеченість відповідними ресурсами, дієві інституції, розвинена система комунікації й координації; 2) як комплекс дій різних державних інститутів, які пов’язані із адаптацією всіх акторів освітнього процесу та зацікавлених стейкхолдерів до умов й завдань, які необхідно вирішувати за допомогою механізмів реалізації державної політики розвитку освіти враховуючи потреби діджиталізації; 3) як діяльність, яка ґрунтується на сукупності принципів, які є формальними або ж неформальними, визначеними на початку або ж такими, які визначаються учасниками реалізації політики на основі накопиченого досвіду. The dissertation is devoted to the study of theoretical and methodological principles and development of practical recommendations aimed at improving the mechanisms of implementation of the state policy of education development of Ukraine in the conditions of digitalization. The corresponding conceptual and categorical apparatus is developed in the work, the general characteristic of mechanisms of realization of the state policy of development of education of Ukraine in the conditions of digitalization is carried out. The discourse space of problems of functioning of mechanisms of realization of the state policy of development of education by systematization of three different vector positions of scientists in this direction is systematized: 1) as linear process the basic functional and organizational conditions of effective realization of the state policy of development of education in digitalization conditions are provision of appropriate resources, effective institutions, developed system of communication and coordination, 2) as a set of actions of various state institutions, which are related to adaptation of all actors of the educational process and interested stakeholders to conditions and tasks to be solved by mechanisms of state development policy education taking into account the needs of digitalization; 3) as an activity that is based on a set of principles that are formal or informal, defined at the beginning or those that are determined by the participants in the implementation of the policy on the basis of experience.
Keywords: освіта; державне управління; державна політика; education; public administration; public policy; диджиталізація; digitalization; спеціальність 25.00.02 «Механізми державного управління»