Особливості правового режиму добре відомих торговельних марок в умовах євроінтеграційних процесів - Шиманський, Максим Сергійович (My University, 2026)
Статтю присвячено дослідженню особливостей правового режиму добре відомих торговельних марок в Україні у світлі сучасних трансформацій законодавства у сфері торговельних марок. Розглянуто міжнародно-правові засади охорони добре відомих торговельних марок, а також особливості їх імплементації у національному законодавстві України. Проаналізовано чинну модель визнання торговельної марки добре відомою в адміністративному та судовому порядках, зокрема з урахуванням сучасної судової практики. Окрему увагу приділено проблемним аспектам функціонування інституту добре відомих торговельних марок у контексті наближення національного законодавства до стандартів Європейського Союзу, а саме у зв’язку з розробкою нового закону у сфері торговельних марок та, відповідно, введенням нових понять, процедур та підходів. Висвітлено потенційні правові та процедурні невизначеності, що можуть виникнути у зв’язку із трансформацією підходів до правової охорони добре відомих торговельних марок, а також окреслено ризики для їхніх правовласників у процесі подальшого реформування законодавства. The article is devoted to the study of the features of the legal regime of well-known trademarks in Ukraine in the light of modern transformations of the legislation in the field of trademarks. The international legal principles of protection of well-known trademarks are considered, as well as the features of their implementation in the national legislation of Ukraine. The current model of recognition of a trademark as well-known in administrative and judicial procedures is analyzed, in particular taking into account modern judicial practice. Special attention is paid to the problematic aspects of the functioning of the institute of well-known trademarks in the context of the approximation of national legislation to the standards of the European Union, namely in connection with the development of a new law in the field of trademarks and, accordingly, the introduction of new concepts, procedures and approaches. Potential legal and procedural uncertainties that may arise in connection with the transformation of approaches to the legal protection of well-known trademarks are highlighted, and the risks for their rightholders in the process of further reform of the legislation are outlined.
Keywords: інтелектуальна власність; промислова власність; торговельна марка; trademark; industrial property; intellectual property