Політико-цивілізаційний дискурс демократії - Головатий, Микола Федорович (My University, 2020)
Досліджуються актуальні проблеми зародження, історико-політичної генези та сучасного розвитку демократії, демократичних процесів у країнах світу. Робиться політичний акцент на неординарності, протирічливості функціонування демократії. Виділяються проблеми взаємин влади і громадянського суспільства, формування цивілізованої взаємодії більшості і меншості. Прогнозується суспільний розвиток демократії у постіндустріальну добу не лише як міфу але й предметної соціальної реальності. Actual problems of origin, historical and political genesis and modern development of democracy, democratic processes in the countries of the world are investigated. There is a political emphasis on the extraordinary, contradictory functioning of democracy. The problems of the relationship between the government and civil society, the formation of civilized interaction between the majority and the minority are highlighted. The social development of democracy in the post-industrial era is predicted not only as a myth but also as a material social reality.
Keywords: демократія; democracy; державна влада; state power; громадянське суспільство; civil society