Визначення геноциду в міжнародному кримінальному праві та кримінальному кодексі України - Яворська, Вікторія Григорівна (My University, 2024)
Злочин геноциду посягає на основну цінність держави – людину, зокрема її життя, здоров’я, дітонародження, передачу дітей в іншу групу з метою знищити, цілком чи частково певну національну, етнічну, расову чи релігійну групу. В міжнародних документах надається визначення злочину та перелік дій, які відносять до злочину геноциду, проте виникає питання ефективності Конвенції на практиці, а саме притягнення до відповідальності винних у вчиненні геноциду, правового регулювання геноциду з метою збільшення ефективності притягнення до кримінальної відповідальності за вказаний злочин. The crime of genocide encroaches on the fundamental value of the state - the person, in particular his life, health, procreation, transfer of children to another group with the aim of destroying, in whole or in part, a certain national, ethnic, racial or religious group. International documents provide a definition of the crime and a list of actions that are considered to be the crime of genocide, but the question arises of the effectiveness of the Convention in practice, namely, the prosecution of those guilty of genocide, the legal regulation of genocide in order to increase the effectiveness of criminal prosecution for this crime.
Keywords: геноцид; genocide; міжнародне право; international law; фізичне знищення; physical destruction