Особливості адміністративно-правового статусу суб’єктів митних правовідносин - Муравйов, Кирило Володимирович; Муравйова, Ірина Анатоліївна (My University, 2023)
Визначено зміст адміністративно-правового статусу суб’єктів митних правовідносин, сформульовано поняття та їх класифікацію, розкрито сутність та особливості адміністративно-правового статусу, розглянуто адміністративно-правові основи діяльності, окреслено структуру адміністративно-правового статусу. Схарактеризовано правосуб’єктність як передумову виникнення адміністративно-правового статусу суб’єктів митних правовідносин, з’ясовано сутність їхніх прав та обов’язків як структурного елемента адміністративно-правового статусу, скориговано поняття та систему юридичних гарантій діяльності як державних, так і недержавних суб’єктів митних правовідносин. Узагальнено зарубіжний досвід правового регулювання діяльності суб’єктів митних правовідносин та можливості його використання в Україні. The content of the administrative-legal status of subjects of customs legal relations is determined, the concept and their classification are formulated, the essence and features of the administrative-legal status are revealed, the administrative-legal foundations of activity are considered, the structure of the administrative-legal status is outlined. Legal personality is characterized as a prerequisite for the emergence of the administrative-legal status of subjects of customs legal relations, the essence of their rights and obligations as a structural element of the administrative-legal status is clarified, the concept and system of legal guarantees of the activities of both state and non-state subjects of customs legal relations are adjusted. Foreign experience in legal regulation of the activities of subjects of customs legal relations and the possibilities of its use in Ukraine are summarized.
Keywords: адміністративно-правовий статус; administrative and legal status; митні правовідносини; customs relations