Електронне голосування для прокурорів: переваги та виклики на шляху до прозорості - Цимбал, Марина Олександрівна (My University, 2025)
Сучасні виклики, що постають перед органами прокуратури, роблять питання реформування виборчих процедур надзвичайно актуальним. Від ефективності та прозорості механізмів ухвалення рішень залежить довіра суспільства до правозахисних інституцій. У статті досліджено перспективи впровадження електронного голосування в процесі обрання членів Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів (КДКП). Особлива увага приділяється тому, як цифрові технології можуть сприяти демократизації процесу, мінімізувати адміністративний вплив і забезпечити справедливість виборів. Розглянуто переваги електронного голосування, серед яких – прозорість процедури, доступність для всіх учасників незалежно від їхнього місця перебування, швидкий підрахунок голосів і зниження ризику людських помилок. Водночас проаналізовано й можливі виклики, зокрема питання кібербезпеки, необхідність створення надійної технологічної платформи та прийняття відповідної нормативно-правової бази. Також увагу приділено і міжнародному досвіду, зокрема практиці впровадження електронного голосування в Естонії. Визначено ключові аспекти, які можуть бути адаптовані до українських реалій, такі як правові гарантії безпеки, захист персональних даних виборців та механізми незалежного нагляду. Підкреслюється, що незалежність прокуратури неможлива без прозорого й демократичного формування її органів. Запровадження електронного голосування може стати важливим кроком у цьому напрямі, підвищивши рівень довіри до діяльності прокуратури та її рішень. Впровадження такої системи сприятиме модернізації виборчих процесів і стане частиною ширшої цифрової трансформації державного управління в Україні. Electronic Voting in the Election of QDCP Members: Prospects and Challenges Modern challenges confronting prosecutorial bodies underscore the urgency of reforming electoral procedures. The effectiveness and transparency of decision-making mechanisms are critical to fostering public trust in prosecutorial institutions. This article examines the prospects of implementing electronic voting in the election of members of the Qualification and Disciplinary Commission of Prosecutors (QDCP), with particular attention to how digital technologies can enhance democratic governance, minimize administrative influence, and ensure fairness in the electoral process. The study highlights the advantages of electronic voting, including procedural transparency, accessibility for all participants regardless of location, expedited vote counting, and the mitigation of human error. At the same time, it critically assesses potential challenges, such as cybersecurity risks, the necessity of developing a robust technological infrastructure, and the establishment of a comprehensive regulatory framework. Additionally, the article draws on international experience, particularly Estonia’s implementation of electronic voting. Key aspects that could be adapted to the Ukrainian context include legal safeguards to ensure security, mechanisms for protecting voters’ personal data, and independent oversight structures. The study emphasizes that prosecutorial independence is contingent on a transparent and democratic process for forming its governing bodies. The introduction of electronic voting represents a significant step toward strengthening trust in prosecutorial institutions and their decision-making processes. The adoption of such a system would not only modernize electoral procedures but also contribute to the broader digital transformation of public administration in Ukraine.
Keywords: електронне голосування; electronic voting; прокурор; public prosecutor; кібербезпека; cybersecurity