Дилеми політичної модернізації на пострадянському просторі на прикладі Російської Федерації - Мусали, Ерол Салех оглу (My University, 2010)
Російська імперська модель є ідеократичною, пов'язаною з великою месіанською ідеєю. Наявність стабільної та постійно відтворюваної імперської свідомості робить можливим як успішне будівництво імперії, так і її перманентне відродження. Імперська модернізація здійснюється в ім'я стабілізації та збереження основних характеристик імперії, її успішне впровадження сприяє вирішенню завдань імперського будівництва та відтворення в нових історичних та соціально-культурних умовах. The Russian imperial model is ideocratic, associated with a great messianic idea. The presence of a stable and constantly reproducing imperial consciousness makes possible both the successful construction of the empire and its permanent revival. Imperial modernization is carried out in the name of stabilizing and preserving the basic characteristics of the empire, its successful implementation contributes to solving the tasks of imperial construction and reproduction in new historical and socio-cultural conditions.
Keywords: політична модернізація; political modernization; Російська Федерація; Russian Federation