Роль психологів у реалізації програм комплексної медико-психологічної допомоги для біженців: досвід та виклики - Клименко, Іван Сергійович (My University, 2024)
З початку повномасштабного вторгнення росії українці демонструють свою витримку та стійкість. Однак, незалежно від того, наскільки сильною людина себе вважає, ці події все одно впливають на її психічний стан, навіть якщо вона вважає себе дуже міцною. На основі аналізу великої кількості наукових даних, можна стверджувати, що проблема надання медико-психологічної допомоги біженцям, яка є вкрай актуальною та має значне медичне і соціальне значення. Однак, багато важливих питань, пов’язаних з діагностикою та визначенням корекційних і реабілітаційних підходів для виявлення та усунення несприятливих змін у психоемоційній сфері біженців, залишаються недостатньо вивченими. Since the start of Russia's full-scale invasion, Ukrainians have demonstrated their resilience and strength. However, regardlessof how strong a person considers themselves, these events still affect their mental state, even if they see themselves as very tough. Based on the analysis of a large amount of scientific data, it can be argued that the issue of providing medical and psychologicalassistance to refugees is extremely relevant and has significant medical and social importance. However, many important issuesrelated to the diagnosis and determination of corrective and rehabilitation approaches to identify and eliminate adverse changes in the psycho-emotional sphere of refugees remain insufficiently studied.
Keywords: медико-психологічна реабілітація; medical-psychological rehabilitation; біженці; refugees; психічне здоров'я; mental health