Регулювання участі іноземних осіб у приватноправових відносинах у судових інстанціях України в умовах воєнного стану - Чорнолуцький, Руслан Васильович (My University, 2025)
У статті здійснено комплексний аналіз особливостей правового регулювання участі іноземних осіб у приватноправових відносинах та їх доступу до судових інстанцій України в умовах воєнного стану. Досліджено, як зміни у національному законодавстві, викликані військовою агресією проти України, вплинули на реалізацію процесуальних прав іноземних громадян і юридичних осіб. Особливу увагу приділено принципу процесуальної рівності сторін, праву на справедливий суд та гарантіям захисту прав осіб, що не є громадянами України, але беруть участь у цивільних правовідносинах на її території. The article provides a comprehensive analysis of the features of the legal regulation of the participation of foreign persons in private law relations and their access to the courts of Ukraine under martial law. It examines how changes in national legislation caused by military aggression against Ukraine have affected the implementation of procedural rights of foreign citizens and legal entities. Particular attention is paid to the principle of procedural equality of parties, the right to a fair trial and guarantees for the protection of the rights of persons who are not citizens of Ukraine but participate in civil legal relations on its territory.
Keywords: цивільний процес; civil process; судовий захист; legal defense; воєнний стан; martial law; міжнародне право; international law