Застосування рефлексотерапії за методом «балансування гексаграм» в комплексній реабілітації хронічного холецеститу з цефалгічним синдромом - Чуприна, Геннадій Миколайович; Середа, Віталій Іванович; Краснов, Володимир Володимирович; Новошицький, Володимир Вікторович (My University, 2023)
У статті піднімаються такі актуальні питання – тема цефалгій. Різні захворювання, особливо ті, що протікають з больовим синдромом, проявляються затяжним перебігом. Часто це буває, коли є якась вісцерогенна проблема, що ускладнює ситуацію: супутня патологія на тлі, наприклад, холециститу. Медикаментозні методи лікування тоді не є повною мірою ефективними, тому слід вдаватися до немедикаментозних технологій комплексного лікування. Серед таких методів у комплексній реабілітації цефалгій користуються повагою методи рефлексотерапії. Рефлексотерапія при цефалгіях показана як завдяки своїм потужним протибольовим механізмам, так і за рахунок того, що вона здатна поліпшити психоемоціний стан, і здатна зняти зайву патологічну імпульсацію, переважно вагусну, яка виникає на тлі патології ураженого органу і викликає пролонгацію цефалгії. Також у статті викладено основні теоретичні принципи методу «балансування гексаграм» та його практичну реалізацію. Крім того наведено клінічний випадок: цефалгічний синдром скроневої ділянки при наявності супутнього захворювання - хронічного холециститу. Розглянуто клінічний діагноз. Викладено методи синромальної акупунктурної діагностики, детально охарактеризовано складові синдромального акупунктурного діагнозу, дано опис акупунктурної корекції, розглянуто особливості «сприятливої» гексаграми. The article raises the following topical issues - the topic of cephalgia. Various diseases, especially those that occur with pain syndrome, manifest themselves in a protracted course. This often happens when there is some viscerogenic problem that complicates the situation: concomitant pathology on the background, for example, cholecystitis. Drug treatment methods are then not fully effective, so one should resort to non-drug technologies of complex treatment. Among such methods in the complex rehabilitation of cephalgia, reflexotherapy methods are respected. Reflexotherapy for cephalgia is indicated both due to its powerful anti-pain mechanisms, and due to the fact that it is able to improve the psycho-emotional state, and is able to remove excess pathological impulses, mainly vagal, which arise against the background of the pathology of the affected organ and cause prolongation of cephalgia. The article also outlines the basic theoretical principles of the “hexagram balancing” method and its practical implementation. In addition, a clinical case is presented: cephalgic syndrome of the temporal region in the presence of a concomitant disease - chronic cholecystitis. The clinical diagnosis is considered. The methods of syndromal acupuncture diagnostics are outlined, the components of syndromal acupuncture diagnosis are characterized in detail, a description of acupuncture correction is given, and the features of the "favorable" hexagram are considered.
Keywords: хронічний холецистит; chronic cholecystitis; рефлексотерапія; reflexology