Конструктивізм у контексті побудови моделі мовної політики - Савойська, Світлана Василівна (My University, 2019)
Розглянуто конструктивістський контекст побудови моделі мовної політики. Увагу акцентовано на побудовчих ресурсах та складових моделі, якими є політологічний контекст, мережевий контент, інституції, концепти, аксеологічні, синергетичні підходи. З огляду на це, ухвалено мовно-політичні рішення, які не завжди є результативними, та сформовано конструктивні і деструктивні статично-динамічні моделі мовної політики. Зазначено, що динамічна модель мовної політики залежить від узгодження позицій, досягнення компромісу та консенсусу. Обґрунтовано, що статична модель мовної політики на території окупованої України зумовила кризу ідентичності, яка розколола українську спільноту на прихильників проукраїнської, проросійської, проугорської, прорумунської та ін. ідентичностей. Це ще раз доводить, що мовна політика на території України не завжди була динамічною, позаяк вона часто здійснювалася окупованою владою, що негативно позначилося на конструктивній побудові політологічного контексту моделі мовної політики. The constructivist context of building a language policy model is considered. Attention is focused on the constructive resources and components of the model, which are the political context, network content, institutions, concepts, axiomatic, synergistic approaches. Given this, language-political decisions have been made that are not always effective, and constructive and destructive static-dynamic models of language policy have been formed. It is noted that the dynamic model of language policy depends on the coordination of positions, achieving compromise and consensus. It is substantiated that the static model of language policy in the territory of occupied Ukraine has led to an identity crisis that has split the Ukrainian community into supporters of pro-Ukrainian, pro-Russian, pro-Hungarian, pro-Romanian, and other identities. This once again proves that language policy on the territory of Ukraine was not always dynamic, as it was often carried out by the occupying authorities, which negatively affected the constructive construction of the political scientific context of the language policy model.
Keywords: конструктивізм; constructivism; мовна політика; language policy