Державне управління забезпеченням психологічної підтримки посадових осіб органів місцевого самоврядування в умовах сьогодення - Баранова, Вікторія Анатоліївна (My University, 2023)
У статті здійснено спробу проаналізувати стан наявності чи розробки механізмів державного управління забезпечення психологічної підтримки посадових осіб місцевого самоврядування, зокрема в період воєнного стану в Україні. Події широкомасштабного вторгнення російського агресора в Україну засвідчили, що до категорії населення, яка може найперше наражатися на більший ризик, є і держслужбовці та посадові особи місцевого самоврядування, оскільки посадовці знані у своїх громадах і мають авторитет, тому примушування таких людей працювати на боці завойовника або демонстративна ліквідація посадових осіб перед мешканцями громад надає ворогу значний успіх в організації роботи з населенням окупованої території. Результати аналізу інтернет-джерел, нормативно-правових актів, цілі і завдання грантових проєктів тощо продемонстрував, що найменше уваги приділено психологічній підтримці державних службовців і, зокрема, посадових осіб місцевого самоврядування, котрі забезпечують функціонування та роботу пріоритетних і важливих для життєдіяльності громади галузей і підприємств. В основному винятком, але не правилом, є окремі проєкти громадських організацій, проте немає розробленого державного механізму із забезпечення психологічної підтримки працівникам самоврядування. Так, констатовано необхідність розробки не лише спеціальних програм формування стресостійкості та психологічної підтримки працівників місцевого самоврядування в умовах надзвичайних ситуацій, а й механізмів державного управління такою підготовкою. In the article, an attempt was made to analyze the state of existence or development of mechanisms of state administration to provide psychological support to officials of local self-government, in particular during the period of martial law in Ukraine. The events of the large-scale invasion of the Russian aggressor into Ukraine proved that civil servants and officials of local self-government are among the population category that may be the first to be exposed to a greater risk, since officials are known in their communities and have authority, therefore forcing such people to work on the side of the conqueror or demonstrative liquidation of officials in front of residents of communities gives the enemy significant success in organizing work with the population of the occupied territory. The results of the analysis of Internet sources, legal acts, goals and objectives of grant projects, etc. showed that the least attention was paid to the psychological support of civil servants and, in particular, officials of local selfgovernment, who ensure the functioning and work of priority and important industries and enterprises for the life of the community. The exception, but not the rule, are individual projects of public organizations, but there is no developed state mechanism for providing psychological support to self-government employees. Thus, the need to develop not only special programs for the formation of stress resistance and psychological support of local selfgovernment employees in emergency situations, but also the mechanisms of state management of such training has been established.
Keywords: державне управління; public administration; психологічна підтримка; psychological support; місцеве самоврядування; local government; воєнний стан; martial law; посадова особа; official