Вплив геополітики Заходу й Російської Федерації на політичні процеси в Україні - Гольцов, Андрій Геннадійович (My University, 2007)
Основними зовнішніми геополітичними силами, що впливають на внутрішньополітичну ситуацію в Україні, є Захід на чолі зі США та Росія. Імперська геополітика Росії та США спрямована на встановлення контролю над стратегічно важливою територією України. Відсутність повноцінної національної еліти в Україні призводить до нестабільності у внутрішній політиці та коливань її зовнішньополітичного курсу під впливом зовнішніх геополітичних сил. The main external geopolitical forces influencing the domestic political situation in Ukraine are the West, led by the USA, and Russia. The imperial geopolitics of Russia and the USA is aimed at establishing control over the strategically important territory of Ukraine. The absence of a full-fledged national elite in Ukraine leads to instability in domestic politics and fluctuations in its foreign policy course under the influence of external geopolitical forces.
Keywords: зовнішні геополітичні сили; foreign geopolitical forces; внутрішньополітична ситуація; domestic political situation; Україна; Ukraine