Поняття і види збройних конфліктів - Граб, Марія Іванівна (My University, 2025)
Стаття присвячена комплексному дослідженню поняття та класифікації збройних конфліктів як одного з ключових інститутів міжнародного гуманітарного права та міжнародного права загалом. Автор аналізує існуючі доктринальні та нормативно-правові підходи до визначення збройного конфлікту, виокремлює його основні ознаки, критерії інтенсивності та рівня організованості сторін. Окрема увага приділяється розмежуванню міжнародних і неміжнародних збройних конфліктів, а також специфіці їх правового регулювання відповідно до положень Женевських конвенцій 1949 року та Додаткових протоколів до них. The article is devoted to a comprehensive study of the concept and classification of armed conflicts as one of the key institutions of international humanitarian law and international law in general. The author analyzes the existing doctrinal and regulatory approaches to the definition of armed conflict, identifies its main features, criteria for intensity and level of organization of the parties. Special attention is paid to the distinction between international and non-international armed conflicts, as well as the specifics of their legal regulation in accordance with the provisions of the Geneva Conventions of 1949 and the Additional Protocols thereto.
Keywords: збройний конфлікт; armed conflict; міжнародне гуманітарне право; international humanitarian law; гібридна війна; hybrid war; міжнародне право; international law