Кримінальна відповідальність спеціального суб'єкта злочину - Тарасевич, Тетяна Юріївна (My University, 2006)
Розглянуто питання особливостей кримінальної відповідальності спеціального суб'єкта злочину в Україні з урахуванням змін у кримінально-правових доктринах та їх сучасного стану. Застосовано комплексний підхід до аналізу особливостей криміналізації та диференціації кримінальної відповідальності спеціальних суб'єктів злочину. З'ясовано соціальну сутність криміналізації злочинів зі спеціальним суб'єктом, правову природу спеціального суб'єкта злочину за чинним кримінальним законодавством України. Диференційовано спеціальні суб'єкти, охарактеризовано їх види. Наведено визначення поняття спеціального суб'єкта злочину та наведено недоліки чинного законодавства та практики його застосування при кваліфікації злочинів зі спеціальним суб'єктом. The issue of the peculiarities of criminal liability of a special subject of a crime in Ukraine is considered, taking into account changes in criminal law doctrines and their current state. A comprehensive approach to the analysis of the peculiarities of criminalization and differentiation of criminal liability of special subjects of a crime is taken. The social essence of the criminalization of crimes with a special subject, the legal nature of a special subject of a crime under the current criminal legislation of Ukraine is clarified. Special subjects are differentiated, their types are characterized. The definition of the concept of a special subject of a crime is given and the shortcomings of the current legislation and the practice of its application in the qualification of crimes with a special subject are given.
Keywords: кримінальна відповідальність; criminal liability; спеціальний суб'єкт злочину; special subject of the crime