У витоків процесу легалізації політології та її “обростання” галузевими соціально-політичними науками - Варзар, Іван Михайлович (My University, 2018)
У загально-пізнавальних та історіологічних рисах відтворено процес відкристалізації образу “політичної науки” із суміші наук “соціально-політичних”, “соціогуманітарних” і “суспільних”, яка (суміш) в радянському суспільствознавстві мала особливе поширення в 1970–1980-х роках. Висвітлено маловідомі факти заснування автором в роки кінця 1980-х - початку 1990-х трьох науково-політологічних дисциплін - “політичної етнології”, “соціально-політичної сферології” та “політичної кратології”. Побіжно розглядаються ще менш відомі науковцям авторські новели означеного історичного часу - “саєнтологічний квадрат” (на якому можна базувати будь-яку новостворену науку); концепти основного закону й основного методу кожної з зазначених дисциплін; пунктирно окреслено контури науково-дослідного інструментарію новостворених науково-політологічних авторських дисциплін. In general cognitive and historiological features, the process of crystallization of the image of “political science” from a mixture of “socio-political”, “socio-humanitarian” and “social” sciences is recreated, which (mixture) in Soviet social science was particularly widespread in the 1970s–1980s. The little-known facts of the author’s founding of three scientific and political science disciplines in the late 1980s and early 1990s are highlighted. The author’s novellas of the specified historical time, even less known to scientists, are briefly considered - the “Scientology square” (on which any newly created science can be based); the concepts of the basic law and the basic method of each of the specified disciplines; the outlines of the scientific and research tools of the newly created scientific and political science author’s disciplines are outlined in dotted lines.
Keywords: політологія; political science; соціально-політичні науки; socio-political sciences