Аналіз ефективності сучасної системи юридичної освіти в Україні: ідентифікація та вивчення ключових проблем - Іваницька, Наталія Олександрівна (My University, 2024)
Першочергово актуальність дослідження полягає у тому, що в Україні на сучасному етапі відбуваються глобальні зміни у взаєминах між державою та особистістю в контексті процесів збройної агресії проти України, формування громадянського суспільства та активної самоідентифікації нації. Сучасне суспільство України завдяки своїм правам отримало велику можливість випробувати себе у різних сферах життєдіяльності. Від системи цінностей кожної людини, яка формує свій світогляд і розвиває себе за допомогою юридичної освіти та правового розвитку, залежить прагнення та досвідченість використання своїх знань, умінь і навичок у власній професійній діяльності, виконання обов'язків, передбачених Конституцією України, а також ступінь усвідомлення зобов'язань за наслідки вчинків. Крім того, акселерація темпів соціально-економічних та технологічних змін у суспільстві, інтегрування в європейську систему освітнього середовища призвели до потреби інноваційного, контекстуального навчання, згідно з яким слід активно запроваджувати динамічний траверс від навчальної діяльності до професійної юридичної практики. Навчальні дисципліни при контекстуальному навчанні пропонуються не як наукові доктрини, представлені у вигляді навчальних текстів, а містять або повинні містити в собі рішення практико-орієнтованих завдань. У процесі практичного застосування державного освітнього стандарту з юридичного вектору навчання намітилися конкретні напрями вдосконалення вертикалі юридичної професії, сформувалася основна мета навчання майбутніх юристів – актуалізація змісту освітніх програм внаслідок збільшення їх практичної орієнтованості, тобто, застосування грамотного правильного ракурсу освіти. Раціональний метод компетентнісної сформованості якості у вищій школі під час реалізації державних і міжнародних освітніх стандартів залежить від розумного поєднання класичної моделі та інноваційних методів навчання. Сучасні освітні технології мають базуватися на чітко визначених досягненнях у навчанні у межах необхідних компетенцій, практичної орієнтованості та використання активних та інтерактивних методів навчання. Якісне та ефективне навчання – це сукупність складових, що включає отримання науково-теоретичних знань, практико-орієнтованих навичок і умінь, передбачених компетентнісним підходом в освіті юристів; здобуття практичного досвіду вже у межах навчального процесу; виховання юриста як високоосвіченого практика інноваційними методами предмета, що викладається, та творчими можливостями педагога. Для проведення дослідження було використано теоретичні методи наукового пізнання: індукцію, дедукцію, аналіз, синтез, пояснення та абстрагування. Основним результатом дослідження стало обґрунтування положення про те, що будь-які підходи до навчання містять у собі позитивні та негативні характеристики, і тому завдання сучасної освіти полягає у тому, щоб їх ефективно поєднувати, але це, своєю чергою, залежить від цілей і створених умов. Складовими якості та ефективності освіти є якості викладання та виховання, а останній досягається шляхом забезпечення належного рівня кожного ступеня навчального процесу. The primary relevance of the study lies in the fact that in Ukraine at the current stage global changes are taking place in the relationship between the state and the individual in the context of the processes of armed aggression against Ukraine, the formation of civil society and active self-identification of the nation. Thanks to its rights, the modern society of Ukraine has received a great opportunity to test itself in various spheres of life. The value system of each person, who forms his worldview and develops himself with the help of legal education and legal development, depends on the desire and experience of using his knowledge, abilities and skills in his own professional activity, fulfilling the duties provided for by the Constitution of Ukraine, as well as the degree of awareness obligations for the consequences of actions. In addition, the acceleration of the pace of socio-economic and technological changes in society, integration into the European system of the educational environment led to the need for innovative, contextual training, according to which a dynamic traverse from educational activities to professional legal practice should be actively introduced. Educational disciplines in contextual education are not offered as scientific doctrines presented in the form of educational texts, but contain or should contain solutions to practice-oriented tasks. In the process of practical application of the state educational standard from the legal vector of education, specific directions for improving the vertical of the legal profession were outlined, the main goal of training future lawyers was formed – updating the content of educational programs as a result of increasing their practical orientation, that is, the application of a competent and correct perspective of education. The rational method of competence formation of quality in higher education during the implementation of state and international educational standards depends on a reasonable combination of the classical model and innovative teaching methods. Modern educational technologies should be based on clearly defined learning achievements within the necessary competencies, practical orientation and the use of active and interactive learning methods. High-quality and effective training is a set of components, which includes the acquisition of scientific and theoretical knowledge, practice-oriented skills and abilities provided for by the competency approach in the education of lawyers; gaining practical experience already within the educational process; education of a lawyer as a highly educated practitioner with innovative methods of the taught subject and creative possibilities of the teacher. Theoretical methods of scientific knowledge were used to conduct the research: induction, deduction, analysis, synthesis, explanation and abstraction. The main result of the research was the substantiation of the proposition that any approaches to learning contain positive and negative characteristics, and therefore the task of modern education is to effectively combine them, but this, in turn, depends on the goals and the created conditions. The components of the quality and effectiveness of education are the quality of teaching and upbringing, and the latter is achieved by ensuring the appropriate level of each stage of the educational process.
Keywords: юридична освіта; legal education; вища школа; high school; якість освіти; quality of education; Україна; Ukraine