Механізми розвитку національної системи охорони здоров’я в контексті забезпечення національної безпеки в Україні - Шевчук, Роман Володимирович (My University, 2022)
Автором досліджено що, на сьогоднішній день в нашій країні національна система охорони здоров’я та забезпечення національної безпеки в Україні складається з багатьох механізмів та інструментів, які спрямовані на забезпечення високої якості медичної допомоги та захисту національних інтересів в цій сфері. Підкреслено, що один з головних механізмів розвитку системи охорони здоров’я в Україні – це реформа системи, яка розпочалась у 2014 році та продовжується донині. Реформа передбачає перехід від принципу лікарні-орієнтованої медицини до принципу пацієнто-орієнтованої медицини, зокрема, шляхом створення нових медичних закладів на першому рівні надання медичної допомоги – сімейних лікарів та центрів первинної медичної допомоги. З’ясовано, що існує декілька механізмів розвитку національної системи охорони здоров’я та забезпечення національної безпеки в Україні: реформування системи охорони здоров’я, розвиток телемедицини, розвиток лабораторної діагностики, забезпечення якості медичної допомоги, забезпечення готовності до екстрених ситуацій, зміцнення міжнародного співробітництва. Визначено, що для ефективності системи охорони здоров’я необхідно забезпечувати прозорість та відкритість процесів, що відбуваються в ній, а також забезпечувати контроль за дотриманням законодавства в цій сфері. Розвиток національної системи охорони здоров’я та забезпечення національної безпеки є важливою задачею для України. Необхідно забезпечити ефективне управління та забезпечення стійкого фінансування, підвищення кваліфікації медичних працівників та розвиток інфраструктури медичного обслуговування. Також необхідно забезпечувати доступність медичної допомоги для всього населення та зміцнювати міжнародне співробітництво в цій сфері. The author has studied that, today in our country, the national health care system and ensuring national security in Ukraine consists of many mechanisms and tools aimed at ensuring high quality medical care and protecting national interests in this area. It is emphasized that one of the main mechanisms for the development of the health care system in Ukraine is the reform of the system, which began in 2014 and continues to this day. The reform involves the transition from the principle of hospital-oriented medicine to the principle of patient-oriented medicine, in particular, by creating new medical institutions at the first level of medical care provision - family doctors and primary care centers. It has been found that there are several mechanisms for the development of the national health care system and ensuring national security in Ukraine: reforming the health care system, developing telemedicine, developing laboratory diagnostics, ensuring the quality of medical care, ensuring preparedness for emergency situations, strengthening international cooperation. It has been determined that for the efficiency of the healthcare system it is necessary to ensure transparency and openness of the processes taking place in it, as well as to ensure control over compliance with the legislation in this area. The development of the national healthcare system and ensuring national security is an important task for Ukraine. It is necessary to ensure effective management and sustainable financing, improve the skills of medical workers and develop the healthcare infrastructure. It is also necessary to ensure the accessibility of medical care for the entire population and strengthen international cooperation in this area.
Keywords: охорона здоров’я; healthcare; медичне страхування; health insurance; медична реформа; medical reform