Специфіка трансформації взаємовідносин держави та громадянського суспільства як основа модернізації державного управління - Юсіф, Агазаде Расім огли (My University, 2023)
У статті проаналізована специфіка трансформації взаємовідносин держави та громадянського суспільства як основа модернізації державного управління. Зазначено, що питання взаємодії держави та громадянського суспільства не тільки вкрай актуальне у сучасному світі, а й вкрай складне. Під враженням потужного розвитку демократичних процесів чимало фахівців із великою дозою ейфорії стверджують, що сьогодні громадянське суспільство «перемагає» державу, але не зменшується кількість і тих, хто вважає, що держава не повинна втрачати свій контроль над суспільством. Зазначено, що взаємодія держави та суспільства передбачає такі основні форми: кооперація, конкуренція, конфлікт. Кооперація – це співпраця. У взаємодії держави та суспільства такої співпраці в «ідеальному» вигляді реально не існує. Особливо, якщо йдеться про держави перехідного (радикально) стану, що трансформуються; конкуренція – це певна боротьба за цінності, інтереси, власність, престиж тощо. Звичайно, суперництво між державою та суспільством фактично завжди має місце; конфлікт – може бути і прихованим, і відкритим, але те, що він невигідний ні державі, ні суспільству – факт. Найчастіше такі конфлікти виникають на основі різних оцінок та ставлення до влади, гострих соціальних проблем. У будь-якому випадку, це завжди конфлікт інтересів та цінностей перед обома суб'єктами зіткнення стоїть завдання забезпечити максимально вигідним, насамперед для людини, суспільства вихід (дозвіл) з конфлікту. Обґрунтовано, що на тлі різних трактувань феномену «громадянське суспільство», найціннішим було і залишається його трактування як специфічного соціального простору, де діють, взаємодіють вільні, рівноправні і, одночасно, незалежні один від одного індивіди. Звідси «проростає» потреба всіх країн насамперед забезпечити права та свободи людини, забезпечити їй максимальні гарантії для всієї своєї життєдіяльності. The article analyzes the specifics of the transformation of the relationship between the state and civil society as a basis for the modernization of public administration. The author states that the issue of interaction between the state and civil society is not only extremely relevant in the modern world, but also extremely complex. Impressed by the powerful development of democratic processes, many specialists with a large dose of euphoria claim that today civil society is "defeating" the state, but the number of those who believe that the state should not lose its control over society is not decreasing. The author states that the interaction of the state and society involves the following main forms: cooperation, competition, conflict. Cooperation is cooperation. In the interaction of the state and society, such cooperation in an "ideal" form does not really exist. Especially if we are talking about states in a transitional (radically) state that are being transformed; competition is a certain struggle for values, interests, property, prestige, etc. Of course, the rivalry between the state and society actually always takes place; conflict can be both hidden and open, but the fact that it is not beneficial to the state or society is a fact. Most often, such conflicts arise on the basis of different assessments and attitudes towards the authorities, acute social problems. In any case, it is always a conflict of interests and values before both subjects of the conflict, the task is to ensure the most profitable way out (permission) from the conflict, first of all for the person and society. The article substantiates that against the background of various interpretations of the "civil society" phenomenon, the most valuable was and remains its interpretation as a specific social space where free, equal and, at the same time, independent individuals act and interact. From this "sprouts" the need of all countries to first of all ensure the rights and freedoms of people, to provide them with maximum guarantees for all their life activities.
Keywords: громадянське суспільство; civil society; державне управління; public administration; держава