Проблеми енергозабезпечення розвитку України - Шостак, Людмила Борисівна (My University, 2007)
Визначено загальні фактори енергетичної залежності розвитку України та причини неефективного використання та розподілу енергетичних ресурсів на пострадянському просторі. Аналіз експортно-імпортних операцій на енергетичному ринку висвітлив їх дисбаланс за окремими видами енергоносіїв та залежність національної економіки від нафтогазової кон'юнктури світового ринку. Запропоновано пріоритетні кроки щодо покращення енергопостачання національної економіки з урахуванням світових тенденцій корпоративного транснаціонального розподілу енергетичних ресурсів. The general factors of energy dependence of Ukraine's development and the reasons for the inefficient use and distribution of energy resources in the post-Soviet space have been identified. The analysis of export-import transactions on the energy market has highlighted their imbalance by individual types of energy carriers and the dependence of the national economy on the oil and gas situation on the world market. Priority steps for improving the energy supply of the national economy, taking into account global trends in corporate transnational distribution of energy resources, have been proposed.
Keywords: енергозабезпечення; energy supply; національна економіка; national economy; глобалізація; globalization