Людиноцентрична економіка: роль якості людського потенціалу в економічному зростанні та занепаді України і світу - Дмитренко, Геннадій Анатолійович; Головач, Наталія Василівна; Згалат-Лозинська, Любов Олександрівна (My University, 2025)
У статті досліджується вплив якості людського потенціалу на економічне зростання та занепад країн, зокрема України, наголошуючи на первинності людської діяльності в усіх економічних і соціальних процесах. Аналіз досліджень відомих світових вчених – класиків економіки, доводить, що конкурентоспроможність національних економік визначається не географічними чи культурними факторами, а рівнем розвитку політичних та економічних інститутів – інклюзивних (прогресивних) або екстрактивних (регресивних). Особливу увагу приділено ролі еліт та управлінського потенціалу у формуванні умов для впровадження інновацій та модернізації економічних процесів. The article investigates the impact of human potential on the economic growth and decline of nations, with a particular focus on Ukraine. It explores the interplay between the quality of human capital, innovation activity, and the competitiveness of national economies. An analysis of studies by renowned global scholars–classics of economic thought–demonstrates that a country’s economic success is not determined by natural resources or geography but by the nature of its political and economic institutions. Inclusive institutions foster development, citizen engagement in societal processes, and economic modernization.
Keywords: людиноцентрична економіка; human-centered economy; людський потенціал; human potential; економічне зростання; economic growth