Адміністративно-правові гарантії реалізації норм міжнародного кримінального права - Нестеренко, Алла Станіславівна; Граб, Марія Іванівна (My University, 2025)
У статті досліджуються адміністративно-правові гарантії реалізації норм міжнародного кримінального права в Україні з урахуванням сучасних викликів, пов’язаних із воєнною агресією та потребою адаптації національної правової системи до міжнародних стандартів. Автори акцентують увагу на особливостях адміністративно-правових механізмів, що забезпечують імплементацію положень Римського статуту Міжнародного кримінального суду, міжнародних конвенцій і двосторонніх угод у національне законодавство. Аналізується практика діяльності органів виконавчої влади, прокуратури, Національної поліції, органів пробації та інших інституцій, які відіграють ключову роль у забезпеченні належного виконання міжнародних зобов’язань України. The article examines the administrative and legal guarantees for the implementation of international criminal law in Ukraine, taking into account modern challenges associated with military aggression and the need to adapt the national legal system to international standards. The authors focus on the features of administrative and legal mechanisms that ensure the implementation of the provisions of the Rome Statute of the International Criminal Court, international conventions and bilateral agreements into national legislation. The practice of the executive authorities, the prosecutor's office, the National Police, probation agencies and other institutions that play a key role in ensuring the proper implementation of Ukraine's international obligations is analyzed.
Keywords: міжнародне кримінальне право; international criminal law; імплементація; implementation; Римський статут; Rome Statute