Розвиток освіти в умовах надзвичайних ситуацій та криз: принципи стійкості - Александрова, Марія Василівна (My University, 2025)
Стаття присвячена дослідженню питання розвитку освіти в умовах надзвичайних ситуацій та криз. У статті проаналізовані принципи стійкості освіти, застосування яких активно впроваджується в освітній простір та впливає на якість освіти. Визначено та проаналізовано роль кожного принципу стійкості освіти, сформульованих Радою Європи, серед яких: зміцнення управління, забезпечення безперервності освіти, розширення ролі освіти, сприяння доступності, розвиток співпраці та підвищення ефективності. Зосереджено увагу на тому, що якість освіти – це стратегічний пріоритет, зокрема в епоху соціальних та економічних криз та надзвичайних ситуацій, а також виступає фундаментальною передумовою економічного зростання, зміцнення демократичних інститутів і розвитку соціальної єдності. Увагу зосереджено на проблематиці розроблення та впровадження оновлених освітніх стандартів, які повинні відповідати сучасним суспільним викликам і трансформаціям. The article is devoted to the study of the issue of the development of education in conditions of emergencies and crises. The article analyzes the principles of educational sustainability, the application of which is actively implemented in the educational space and affects the quality of education. The role of each principle of educational sustainability formulated by the Council of Europe is determined and analyzed, including: strengthening governance, ensuring the continuity of education, expanding the role of education, promoting accessibility, developing cooperation and increasing efficiency. Attention is focused on the fact that the quality of education is a strategic priority, particularly in the era of social and economic crises and emergencies, and is also a fundamental prerequisite for economic growth, strengthening democratic institutions and the development of social unity. Attention is focused on the issues of developing and implementing updated educational standards that must meet modern social challenges and transformations.
Keywords: якість освіти; quality of education; світові кризи; global crises; цифрова епоха; digital age