Еволюція системи публічних закупівель як механізм сталого розвитку - Паламарчук, Сергій Миколайович (My University, 2026)
У представленій статті здійснюється комплексний теоретико-прикладний аналіз інституту публічних закупівель, який концептуально розглядається не лише як базовий транзакційний механізм задоволення матеріально-технічних потреб держави, але й як багатовекторний стратегічний інструмент державного управління, здатний формувати архітектуру економічних відносин та виступати потужним дайвером структурних трансформацій. Досліджується системний вплив прозорих закупівельних процедур на практичне досягнення пріоритетних глобальних цілей сталого розвитку, включаючи підвищення соціальної відповідальності та посилення екологічної безпеки. Науковий акцент робиться на фундаментальному значенні абсолютної відкритості та добросовісної ринкової конкуренції для гарантованого забезпечення максимальної раціональності та експлуатаційної ефективності використання наявних бюджетних коштів, що безпосередньо корелює з рівнем суспільної довіри до ключових державних інституцій. У роботі ґрунтовно аналізується безпрецедентна трансформаційна роль новітніх цифрових технологій, зокрема практичне функціонування вітчизняної електронної системи Prozorro, Обґрунтовується критична необхідність застосування виключно інтегрованого підходу до управління складною сферою публічних закупівель, а також максимально активне залучення інститутів громадянського суспільства до здійснення незалежного моніторингу, що в сукупності формує надійний інституційний фундамент для гарантованого забезпечення національної економічної безпеки. The presented article carries out a comprehensive theoretical and applied analysis of the institution of public procurement, which is conceptually considered not only as a basic transactional mechanism for meeting the material and technical needs of the state, but also as a multi-vector strategic tool of public administration, capable of shaping the architecture of economic relations and acting as a powerful diver of structural transformations. The systematic impact of transparent procurement procedures on the practical achievement of priority global goals of sustainable development, including increasing social responsibility and strengthening environmental safety, is studied. The scientific emphasis is placed on the fundamental importance of absolute openness and fair market competition to ensure maximum rationality and operational efficiency in the use of available budget funds, which directly correlates with the level of public trust in key state institutions. The work thoroughly analyzes the unprecedented transformative role of the latest digital technologies, in particular the practical functioning of the domestic electronic system Prozorro. It substantiates the critical need to apply an exclusively integrated approach to managing the complex sphere of public procurement, as well as the most active involvement of civil society institutions in independent monitoring, which together forms a reliable institutional foundation for guaranteed national economic security.
Keywords: публічні закупівлі; public procurement; державне управління; public administration; електронна комерція; e-commerce; антикорупційна політика; anti-corruption policy