Жандармерія Франції: виникнення, сучасний стан та форми і методи діяльності - Заросило, Володимир Олексійович (My University, 2020)
На сьогодні для охорони публічного порядку та публічної безпеки в різних країнах залучаються перш за все підрозділи Національної поліції, проте в більшості країн існують і підрозділи, які мають назви Національна гвардія, жандармерія, внутрішні війська та т. ін. Вони в більшості випадків виконують військові функції, але в мирний період їх використовують для охорони публічного порядку та публічної безпеки та протидії злочинності. Одним з таких формувань є французька жандармерія. Слід зазначити, що виникнення та розвиток жандармерії у Франції є досить своєрідним, але вона і зараз є частиною правоохоронної системи Франції і активно працює у сфері запобігання і протидії злочинності та охороні публічного порядку та публічної безпеки. У статті коротко аналізується історія виникнення жандармерії, її система на сьогодні та форми підготовки жандармів. Зазначені аспекти можуть бути корисними для системи організації охорони публічного порядку та публічної безпеки в Україні. Today, the protection of public order and public safety in different countries involves primarily units of the National Police, but in most countries there are units called the National Guard, Gendarmerie, Internal Troops, etc. They perform military functions in most cases, but in peacetime they are used to protect public order and public safety and to combat crime. One such formation is the French gendarmerie. It should be noted that the emergence and development of the gendarmerie in France is quite unique, but it is still part of the French law enforcement system and works actively in the field of crime prevention and protection and protection of public order and public safety. The article briefly analyzes the history of the gendarmerie, its system today and the forms of training of gendarmes. These aspects can be useful for the system of organization of public order and public safety in Ukraine.
Keywords: жандармерія; gendarmerie; публічна безпека; public security