Сучасні концептуальні підходи до державного регулювання соціально-економічних відносин у будівництві - Марушева, Олександра Анатоліївна; Прав, Юрій Григорович; Барзилович, Дмитро Владиславович (My University, 2019)
Визначено та проаналізовано сучасні підходи до державного регулювання будівельної галузі, що дає змогу виявити основні тенденції розвитку системи державного регулювання галузі, формувати пріоритетні напрями сучасної економічної політики держави у цій сфері. Розглянуто механізми державного регулювання соціально-економічних відносин у будівництві, що характеризуються стратегічним та тактичним плануванням, а також своєчасним моніторингом. Визначено підходи до регулювання соціально-економічних відносин у будівництві: дерегуляція підприємницької діяльності, децентралізація управління будівництвом, регіональний розвиток та розвиток місцевих громад, перехід від функціонального до проектного управління, управління проектами на принципах ризик-менеджменту тощо. This article defines and analyzes modern approaches to state regulation of the construction industry, which enables to reveal the main tendencies of the state regulatory system’ development of the onstruction industry and form priority direction of the modern economic policy of the state in this area. The authors consider mechanisms of state regulation of socio-economic relations in construction, characterized by strategic and tactical planning, as well as timely monitoring. The article defines approaches to the socio-economic relations in construction’ regulation, as follows: deregulation of business activities, decentralization of construction management, regional development and development of local communities, the transition from functional to project management, project management based on the risk management principles, etc.
Keywords: державне регулювання; state regulation; соціально-економічні відносини; socio-economic relations; будівництво; construction