Соціально-психологічні чинники ефективності планування кар’єри молодих фахівців - Гуріненко, Дарина Олександрівна (My University, 2025)
У даному дослідженні розглядалися соціальні та психологічні фактори, що впливають на процес планування кар’єри молодими фахівцями. Формування комфортного та результативного процесу планування кар’єри молодих фахівців виступає ключовим завданням у наш час. Згідно теорії поколінь сучасні молоді фахівці належать до поколінь «міленіалів» та «зумерів», які вирізняються своїм прагненням мати баланс між роботою та приватним життям, працювати в психологічно комфортних умовах, будувати швидкі кар’єрні траєкторії та досягати зростання в короткі строки. Це є суттєвою відмінністю від старших поколінь («бебі-бумерів» та «іксів»), які більше цінують стабільність, передбачуваність та більш орієнтовані на тривалі робочі процеси. Така ситуація створює певний дисбаланс на ринку праці та складнощі у сфері управління людськими ресурсами, особливо коли різні покоління зустрічаються в одній організації. Нове покоління молодих спеціалістів готове стрімко залишати нові місця роботи у пошуках ідеального трудового місця, а HR відділи шукають нові стратегії рекрутингу та утримання молодих фахівців в організації, а також адаптації робочого мікроклімату та умов роботи (наприклад, залучення психологів, коучів, встановлення гібридних графіків роботи). Тому виявлення факторів, які впливають на побудову кар’єри молодих спеціалістів має велике значення як для шукачів роботи, так і роботодавців. В рамках цієї статті розглянуто цілі та проблеми найбільш сучасних та ефективних підходів до соціально-психологічного планування кар’єри молодих фахівців, представлений аналіз найефективніших чинників, сформовані рекомендації щодо методики розробки власного підходу соціально-психологічного планування кар’єри для будь-якої організації. Дослідження цієї проблематики дозволяє глибше зрозуміти закономірності розвитку сучасного ринку праці та запровадження успішних стратегій взаємодії між новими працівниками та роботодавцями. This study examined social and psychological factors that influence the career planning process of young professionals. The formation of a comfortable and effective career planning process for young professionals is a key task in our time. According to generational theory, modern young professionals belong to the generations of “millennials” and “zoomers”, which are distinguished by their desire to have a balance between work and private life, work in psychologically comfortable conditions, build fast career trajectories and achieve growth in a short time. This is a significant difference from older generations (“baby boomers” and “xers”), who value stability, predictability and are more focused on long-term work processes. This situation creates a certain imbalance in the labor market and difficulties in the field of human resources management, especially when different generations meet in one organization. A new generation of young professionals is ready to quickly leave new jobs in search of the ideal workplace, and HR departments are looking for new strategies for recruiting and retaining young professionals in the organization, as well as adapting the working microclimate and working conditions (for example, involving psychologists, coaches, establishing hybrid work schedules). Therefore, identifying factors that influence the career development of young professionals is of great importance for both job seekers and employers. This article examines the goals and problems of the most modern and effective approaches to socio-psychological career planning of young professionals, presents an analysis of the most effective factors, and formulates recommendations on the methodology for developing your own approach to socio-psychological career planning for any organization. Researching this issue allows for a deeper understanding of the patterns of development of the modern labor market and the introduction of successful strategies for interaction between new employees and employers.
Keywords: професійний розвиток; professional development; планування кар’єри; career planning