Штучний інтелект у юриспруденції: ефективність, точність і демократизація правосуддя - Граб, Марія Іванівна; Томашівський, Матвій Олегович (My University, 2024)
Стаття присвячена аналізу актуальних питань інтеграції штучного інтелекту (ШІ) у юриспруденцію. У роботі розглядаються сучасні досягнення у використанні ШІ для автоматизації рутинних юридичних завдань, аналізу великих обсягів даних та створення чат-ботів для забезпечення доступу до правової допомоги. Особлива увага приділена практичним кейсам, що демонструють ефективність ШІ у прогнозуванні результатів судових справ, оптимізації юридичних процесів та демократизації правосуддя. Крім того, стаття висвітлює етичні аспекти, які виникають у зв'язку з впровадженням ШІ, зокрема питання конфіденційності, обмежень алгоритмів та етичної відповідальності за прийняття рішень. The article is devoted to the analysis of current issues of integrating artificial intelligence (AI) into jurisprudence. The paper considers modern achievements in the use of AI to automate routine legal tasks, analyze large amounts of data, and create chatbots to provide access to legal assistance. Particular attention is paid to practical cases that demonstrate the effectiveness of AI in predicting the outcomes of court cases, optimizing legal processes, and democratizing justice. In addition, the article highlights ethical aspects that arise in connection with the implementation of AI, in particular, issues of confidentiality, limitations of algorithms, and ethical responsibility for decision-making.
Keywords: штучний інтелект; artificial intelligence; юриспруденція; jurisprudence; блокчейн; blockchain