Підходи до оцінювання ефективності публічного управління: актуальні дискурси сучасності - Руснак, Олексій Анатолійович (My University, 2024)
Стаття присвячена пошуку механізмів оцінки ефективності у сфері публічного управління в контексті ліберально-консервативного та неоліберального філософських дискурсів. Розглянуто концепцію державного управління “GOOD GOVERNANCE”, та встановлено розбіжності між поняттями «публічне управління» та «державне управління». Сучасний дискурс щодо встановлення мети управління в публічному просторі розглянуто у контексті ліберально-консервативного та неоліберального дискурсів. Державне управління передусім означає розуміння того, що відбувається у політичному просторі з подальшою глобальною реакцією на цей процес. Таким чином, державне управління не обмежується лише наданням адміністративних послуг державними установами та їх подальшим відстороненням від політичного процесу. Це також не просто «механічний» вплив на об’єкт, який слабко реагує на владний суб’єкт. Мета статті – є аналіз існуючих способів оцінки ефективності публічного управління в контексті світових ліберально-консервативного та неоліберального дискурсів. Теоретичною базою дослідження були праці вітчизняних і зарубіжних учених, що стосуються проблематики оцінки ефективності публічного управління. Ефективність державного управління, потребує оцінки мети управління, однак це може відрізнятися залежно від того, як цю мету оцінюють у ліберально-консервативному чи неоліберальному дискурсах. Ліберально-консервативні настрої вже закріплені в Конституції України, зокрема щодо оцінки ефективності державного управління. Основним завданням є створення ефективного механізму реалізації державного управління, спрямованого на формування активного громадянина, який є основою успішної національної держави. The article is dedicated to exploring mechanisms for assessing the effectiveness of public administration within the contexts of liberal-conservative and neoliberal philosophical discourses. The concept of “GOOD GOVERNANCE” is examined, and distinctions between the terms “public administration” and “state administration” are established. The contemporary discourse on setting management goals in the public sphere is considered within the frameworks of liberal-conservative and neoliberal discourses. State administration primarily involves understanding political dynamics with subsequent global reactions to these processes. Therefore, state administration extends beyond merely providing administrative services by state institutions and then excluding them from the political process. It is not simply a “mechanical” influence on an object weakly responsive to governmental authority. The goal of the article is to analyze existing methods for evaluating public administration effectiveness within the global liberal-conservative and neoliberal discourses. The theoretical basis of the research includes works by both domestic and international scholars addressing the issues of evaluating public administration effectiveness. The effectiveness of state administration requires assessing the purpose of governance, which may vary depending on how this purpose is evaluated within liberal-conservative or neoliberal discourses. Liberal-conservative sentiments are already enshrined in the Constitution of Ukraine, particularly regarding the assessment of state administration effectiveness. The primary task is to create an effective mechanism for implementing state administration aimed at shaping an active citizen, which is fundamental to the success of a national state.
Keywords: публічне управління; державне управління; public administration; філософський дискурс; philosophical discourse