Використання іноземного досвіду у сфері безвідходного аграрного виробництва - Джафарлі, Орудж Бахрам огли (My University, 2024)
Встановлено, що понад 400 міст і муніципалітетів у Європі та все більше муніципалітетів у всьому світі впроваджують відповідні стратегії як міста без відходів. Вони спрямовані на те, щоб зупинити потік відходів, але не шляхом спалювання чи захоронення відходів, а шляхом розробки процесів і систем, які не створюють жодних відходів. Боротьба з пластиковим сміттям починається з самого початку: одноразові товари слід скасувати та сприяти альтернативним системам розподілу. Але це також про виклик нового інтересу до безвідходного способу життя. Виник рух під назвою «Zero Waste», який намагається боротися зі сміттям там, де воно починається. Продукти, упаковка та матеріали виробляються, споживаються та повторно використовуються відповідально. Жодне сміття не спалюється. Забруднюючі речовини не потрапляють у ґрунт, воду та повітря. Витоки руху без відходів лежать на муніципальному рівні. Міста вже використовували цей термін у сфері поводження з відходами на початку 2000-х років. Такі американські міста, як Сан-Франциско, Нью-Йорк і Сіетл, є піонерами. Проголошена мета цих міст – зменшити залишкові відходи. Вони починаються з кількох пунктів, як це вже видно з визначення «Zero Waste International Alliance» 2019. Нульові відходи – це збереження всіх ресурсів шляхом відповідального виробництва, споживання, повторного використання та переробки продуктів, упаковки та матеріалів без спалювання та викидів у ґрунт, воду чи повітря, які є шкідливими для довкілля чи здоров’я. Економіку заохочують використовувати ресурсозберігаюче виробництво (precycling) і стимулюють циркулярну економіку (recycling). Проте участь громадян вважається найважливішим інструментом. В іншому випадку неможливо досягти уникнення утворення відходів, цілеспрямованого розділення відходів і збереження ресурсів. На додаток до зменшення загальної кількості відходів, зменшення залишкових відходів відіграє ключову роль у концепції Zero Waste, оскільки вони переробляються термічно. Завдяки кращому відокремленню типів відходів, які часто утилізуються разом із залишками, цінні матеріали можна зберегти та, таким чином, повторно використати. More than 400 cities and municipalities in Europe and a growing number of municipalities worldwide have implemented strategies as zero-waste cities. They aim to stop the flow of waste, but not by burning or landfilling waste, but by developing processes and systems that do not create any waste. The fight against plastic waste starts at the very beginning: single-use products should be abolished and alternative distribution systems should be promoted. But it is also about generating a new interest in a zero-waste lifestyle. A movement called “Zero Waste” has emerged, which tries to tackle waste where it starts. Products, packaging and materials are produced, consumed and reused responsibly. No waste is burned. Pollutants are not released into the soil, water and air. The roots of the zero-waste movement lie at the municipal level. Cities have already used the term in the field of waste management in the early 2000s. American cities such as San Francisco, New York and Seattle are pioneers. The declared goal of these cities is to reduce residual waste. They start with several points, as can already be seen from the definition of the “Zero Waste International Alliance” 2019. Zero waste is the conservation of all resources through the responsible production, consumption, reuse and recycling of products, packaging and materials without incineration and emissions into soil, water or air that are harmful to the environment or health. The economy is encouraged to use resource-saving production (precycling) and stimulate the circular economy (recycling). However, citizen participation is considered the most important tool. Otherwise, it is impossible to achieve waste avoidance, targeted waste separation and resource conservation. In addition to reducing the total amount of waste, reducing residual waste plays a key role in the Zero Waste concept, as it is thermally recycled. By better separating waste types that are often disposed of together with residues, valuable materials can be preserved and thus reused.
Keywords: іноземний досвід; foreign experience; безвідходне виробництво; waste-free production