Механізми горизонтальної мобілізації суспільства: волонтерство, краудфандинг і самоорганізація під час війни - Семенець-Орлова, Інна Андріївна; Серветник, Володимир Віталійович (My University, 2025)
У статті проаналізовано механізми горизонтальної мобілізації українського суспільства в умовах повномасштабної війни: волонтерство, краудфандинг та самоорганізацію громад і професійних спільнот. Показано, як ці мережі забезпечують оперативну підтримку оборони й тилу, формують інфраструктуру солідарності, підвищують довіру та соціальну згуртованість і водночас відкривають простір для взаємодоповнення з державними інституціями у форматі гібридного управління. Узагальнено емпіричні приклади загальнонаціональних та локальних ініціатив, роль цифрових платформ і участь внутрішньо переміщених осіб у розбудові стійких мереж допомоги. The article analyzes the mechanisms of horizontal mobilization of Ukrainian society under full‑scale war: volunteering, crowdfunding, and the self‑organization of communities and professional groups. It shows how these networks provide rapid support to defense and the home front, build an infrastructure of solidarity, strengthen trust and social cohesion, and simultaneously create space for complementarity with state institutions within a model of hybrid governance. The study synthesizes empirical examples of national and local initiatives, the role of digital platforms, and the participation of internally displaced persons in building resilient assistance networks.
Keywords: волонтерство; volunteering; краудфандинг; crowdfunding; горизонтальна мобілізація; horizontal mobilization; самоорганізація; self-organization